Axel - i Alabama som utbytesstudent 2013/2014

Te, tomatsås och tårar

Publicerad 2013-09-30 05:01:00 i Allmänt,

Dagarna flyter på och jag har en minimalistisk dos ångest i bakhuvudet som jag tror beror på att jag är lite slö vad gäller uppdatereringarna här på bloggen. Jag intalar mig själv att jag inte gör så mycket om dagarna, men jag vet ju att det är fel. Jag gör ju massor av grejer hela tiden, saken är den att allt inte faller in under kategorin "bloggmateria". Men jag vill ju komma ihåg de små sakerna, också. Därför har jag bestämt mig för att börja antecka lite varje dag i ett vackert häfte som jag fick av min mormor och morfar i ett hemligt paket som jag hade med mig när jag åkte hit!
 
 
Men nu, när jag ändå sitter här så är jag väl skyldig att berätta lite om vad jag har gjort idag. Dagen började tidigt (6:00 am) med ett skypesamtal till Sverige, hej! Därefter gjorde jag mig i ordning, åkte till kyrkan, var i kyrkan och efter kyrkan (nu börjar det hända grejer) så åkte vi till en italensk restaurang med en grupp människor från kyrkan då en vän till familjen fyllde år. Jag beställde in "sweet tea" som jag började pimpla på med gott samvete, eftersom servitriserna fyller på glaset till bredden så fort det är halvfullt, utan extra kostnad. Jag fick nog i mig minst en liter av detta, mycket söta, flytande guld. 
 
Kort där efter så fylldes långbordet med stora salladsskålar vars innehåll påminnde om ceasarsallad. Korgar med små vitlöksbaugetter, perfekt temperatur och mängd salt. Hiskeligt gott. Efter några påfyllningar av sallad kände jag mig färdig med förrätten och vid det här laget hade nog den snälla servitrisen fyllt på mitt te-glas tre gånger. 
 
Nåväl. Efter alldeles för mycket te, sallad och lagom många vitlöksbröd så var det slutligen dags för huvudrätt. Jag hade beställt chicken parmigiana, en kyckling lagad med massor av olika sorters ostar, friterad och serverad med spaghetti med tomatsås. Jag har en bild, men den råkar vara tagen med min mobil... som inte är så bra. 
 
 
Rätten var utsökt. Hela måltiden avslutades med en chokladkaka som jubilarens fru hade bakat, även den, utsökt (trots min redan överfulla mage). Efter maten så åkte vi på jakt efter ett par skor som ag har fått för mig att jag vill ha. Efter mitt i pincip första par converse (de gråa, låga) så har jag nu bestämt mig för att jag vill ha ett par av den högre varianten, fast röda. Alltså dessa, fast i större storlek:
 
Vi besökte fyra, eller om det t.om. var fem, olika skoställen men hittade inte riktigt det vi sökte. Antingen var det fel färg, storlek eller modell. Men nu har jag i alla fall klickat hem ett par från internet, så förhoppningsvis dyker de upp på verandan någon dag framföver. Japp, det stämmer. Här lämnas paketen bara på trappan framför huset. Det stjäls tydligen sällan saker här.
 
Efter allt skoletande och även ett besök i en teknikbutik åkte vi och köpte kaffe, och sedan åter tillbaka till kyrkan då de har aktiviteter även på söndagkvällar. Men vi anlände 3:45, 75 minuter innan programmet började så jag och min värdpappa satte oss i kykans bibliotek och sov en stund. Ha!
 
OCH JUST NU, så är jag väldigt uppspelt då det nyss blev spikat att jag träffa Nanako, en supergullig AFS-tjej från Japan nästa lördag och åka tillsammans med hennes värdföräldrar och deras barnbarn (som är typ 13) för att titta på när ALABAMA spelar fotboll på deras hemmaarena i Tuscaloosa nästa lördag!!! Ajajajaj, jag är så taggad så jag bara vill gråta!
 
Det ska jag nog göra nu också, gråta. Av lycka alltså. Så därför avslutar jag här och nu. HEJ! <3

Tillbakablickstorsdag

Publicerad 2013-09-27 05:49:10 i Allmänt,

Hej! Idag är det ett slags jubileum, det är nämligen exakt 50 dagar sedan jag lämnade Sverige. Tänk på allt jag har hunnit med va, allt kul, men även lite jobbiare stunder. Vi firar jubileumet med en tillbakablick, samtidigt som vi kommer ihåg att det är viktigare att blicka frammåt än bakåt. Nu kör vi!!!
 
Landvetters flygplats, den 7 augusti 2013. Någongång tidigt på morgonen, runt 04:00.
Efter en lång flygresa fick jag en natts återhämtning i världens huvudstad, New York.
Under min första heldag i Alabama passade jag på att stifta bekantskap med huset där jag nu bor.
En bild som inte har visat tidigare. Under min andra heldag i Alabama besökte vi efter kyrkan och lunch på mexikansk restaurang "the Birmingham Zoo". På bilden: min värdbror, Matthew, och jag.
Fascinerad över hur vackra solnedgångarna här är. Denna är dock inte så speciell, bara en random bild. Har sett finare!
Mycket kalorier i den här frukosten.
Min skola efter en av alla cross country(terränglöpning)-träningar.
Min första fotbollsmatch, givetvis i amerikansk fotboll!
Under Laborday weekend åkte vi söderut till min värdpappas bror (som dock inte bor i Florida, men väldigt nära)
Första september. Gulf Shores, Alabama. Här är jag när jag badar i den mexikanska golfen.
Hemma återigen, och ytterligare en fotbollsmatch. Detta var även under den korta tvåveckorsperiod som jag var medlem i skolbandet, innan jag blev utsparkad...
AFS-lägret i Nashville-området, underbar helg med fina människor. Jag älskar dem, allihop!
Myz.
Hahaha... jag och mina underhållningsförsök!
Jag har hunnit med min första cross country tävling, och slutade långt ifrån sist! (134 av 270)
... och så har jag ju lagat mat.
 
De minnen, blickar, bilder, vad ni nu vill kalla dem, som finns att beskåda här ovan, är ju trots allt bara en bråkdel av allt som jag har upplevt här. Jag har lärt mig så mycket, och det är svårt att fotografera kunskap Jag har fått uppleva massor av fina stunder när jag inte har haft kameran med mig. De stunder som får mig att le allra mest är när jag möter trevliga och omtänksamma människor i skolan, kyrkan eller på fotbollsmatcherna. Då njuter jag. 
 
Jag hade inte tänkt att skriva någon jätteutläggning om hur läget är såhär 50 dagar in i äventyret, generellt sett så har jag det bra och jag tar vara på tiden så gott jag kan. Jag är djupt tacksam för att jag får vara här och uppleva det jag gör. 
 
Men, jag hade faktiskt tänkt att bjuda på ett litet påskägg såhär i september. I onsdags fick vi en "progress report", typ en lägesrapport, med vilken betygsnivå vi ligger på för tillfället. Kan bara meddela alla att ni har inte något att oroa er för, "straight A's" här, haha!
 
 
Stor godnattkram eller godmorgonkram ELLER vad-ni-nu-önskar beroende på vilken tidszon du befinner dig i eller när du läser det här!
 

Tillåt mig att presentera...

Publicerad 2013-09-23 04:45:38 i Allmänt,

Karissa, en charmig och trevlig tjej som jag har lärt känna i kyrkan som vi går till.
 
För ganska exakt två veckor sedan (söndagskväll) så satt vi i mindre grupper i söndagsskolan och pratade om ett och annat, när lärarinnan frågade mig om jag någonsin hade varit på en amerikansk skoldans. Eftersom jag inte har det, så svarade jag nej. Undervisningen fortsatte men lite senare så frågade Karissa mig om jag hade lust att gå med henne till hennes "Homecoming Dance" (en skoldans under hösten), vilket jag givetvis tackade ja till då det lät som en förtjusande idé!
 
Temat för dansen är "The Great Gatsby" (1920-tal i USA) så jag får väl leta reda på en fluga och lite hängslen och se vart det leder mig. HUR SOM HELST, så har jag nu något att se fram emot. 4e oktober ska det dansas! Eller vad man nu gör?
 
 
 
söndagen den 22 september 2013, 21:45

Hopkok

Publicerad 2013-09-22 05:14:01 i Allmänt,

22:14
 
Hej. Godkväll. Morsning. <insätt valfri hälsningsfras>.
 
Det känns inte direkt som att jag har något att skriva om, även om jag vet att det inte stämmer. Det finns ju massor av småsaker som är annorlunda här, jämfört med hemma i Sverige. Jag ska ta mig samman och börja rapportera om dem inom kort. 
 
Just nu sitter jag och avnjuter en lördagskväll efter en riktig slappardag. Det kan ju behövas ibland, det också. Idag har jag:
 1. Gjort färdigt engelskaläxan
 2. Pratat med hela familjen i Sverige
 3. Spelat memory med min värdmamma
 4. Lagat kvällsmat åt värdfamiljen och värdkusin
 5. Tittat på football (Alabama vann!)
 
Shoutout till Nikas Zennström, tack för skype.
 
Sverigememory med ett tjusigt häfte.
 
 
Köttbulls-dinner. Potatisen blev sådär torr, smulig och tråkig som min pappa i Sverige älskar... haha! Såsen fick till slut rätt konistens men smakade i princip ingeting. KÖTTBULLARNA, där emot. De blev kalasbra.
 
 
Vad mer då? Jag var på fotbollsmatch igår. Alltid lika mysigt. Glida runt och prata med folk. Köpte även två tröjor med trycket "Saints football", så nu har jag äntligen lite kläder som jag kan representera min skola med. 
 
En sak som jag har funderat på och som jag känner att jag måste bli bättre på är att ge komplimanger. Jag blir ju bortskämd här borta, och jag är så usel på att vara trevlig tillbaka. Jag vet inte om människorna här alltid är supertrevliga eller om det bara är för att jag är från Sverige. Hur som helst så krävs det inte så mycket för att jag ska gå runt och småle i flera dygn. Igår, till exempel: "Your parents must be blessed", "to have a son as beautiful as you". Åh, jag blir så smickrad. Nu ska jag nog gå och lägga mig och njuta av livet. Imorgon ska vi till kyrkan!

Kort och gott

Publicerad 2013-09-18 05:12:00 i Allmänt,

17 september 2013, 22:13
 
Hejhej! Idag var det dags för säsongens första cross country-race, alltså säsongens första springtävling. 5 kilometer  (3,1 miles) är det som gäller då jag springer "Varsity", vilken är tävlingsklassen för de stora barnen. Jag lyckades komma i mål på 23:15.9 vilket resulterade i att jag kom på 134:e plats, av 270. Nog är jag nöjd, men tiden kommer att förbättas. 
 
Men så ska jag nog inte heller hänga upp mig allt för mycket på tiden eftersom den påverkas ganska mycket av banan. Där vi sprang idag så fick man springa igenom fyra hemska lerpölar som man blev... lerig av. Notera mina långa snygga shorts. OCH, notera även att där bilden är tagen så har jag ca 400 meter kvar till mål och har precis passerat alla snubbar bakom mig i gröna linnen! Därav det extremt stolta ansiktsuttrycket.
Jag försöker ta mig upp ur lerpölen...
Vår coach (även min fysiklärare) och hans vuvuzela som han släpar med sig hela tiden. Rätt schysst snubbe, ändå.
Ska vi dra lite namn? Varför inte. Från vänster: Bella, Ben, Charles, Bailey, Cade, Ashlyn, (glömt? sorry!), Ashley, jag, Scott, Michael, Marie (fra Norge!). Sittande: Tristan, mr./coach Gold.
Dinner @ Zaxby's. En kycklingrestaurang.
De bjöd även på friterad svamp... Första gången! Men det smakade väl helt okej.
 
Läggdags! Hej. <3
 

Blått är flott

Publicerad 2013-09-16 05:04:59 i Allmänt,

15 september 2013, 22:05 (10:01 pm)
 
Nu befinner jag mig återigen i Alabama där jag hör hemma efter en avslappnad men peppande AFS-orientation i Tennessee. Jag är glad att jag tog mig dit, och helgen gav definitivt mer energi än vad den tog så jag ångrar inte mitt beslut. Baseball hade varit häftigt, men förhoppningsvis så kommer det nya chanser.
 
Vi anlände runt 22:15 på fredagskvällen och då hade vi inte direkt något program, vi mös och jag pratade med olika människor från alla världens hörn fram tills midnatt. Sov i en sovsäck som var alldeles för varm och vaknade ungefär 20 gånger under natten. Frukost vid niotiden och sedan rullade programmet på bra, hela dagen. Gruppdiskussioner, volontärarbete, talangshow och s'mores-grillning. Runt 09:15 på söndagsmorgonen påbörjades den 300 km långa hemresan som... drog ut på tiden. Det blir lätt så när man tar bensträckare i plural och droppar av folk både här och där. 
 
Hela gänget på en och samma bild! Kan ni se mig?
Halva gänget! Nu borde ni kunna finna mig. 
En fjärdedel... nä nu skojar jag bara. Här nedanför har vi Guljahan (Turkmenistan), Eilish (New Zealand), Esteban (Chile), jag och Nina (Tyskland).
Kratt kratt. Varför vi hjälpte till vet jag inte riktigt, men jag misstänker att det var för att vi fick bo på området, eller något i den stilen.
Mohammed (Marocko) och Geraldine (Belgien). Mohammed är blind och han kan alltså inte se någoting alls, men herregud så gullig han är. Han utstrålar mer tacksamhet och livsglädje än någon annan människa jag mött. Här får han hålla i en livs levande orm. 
Senare på kvällen så var det dags för talangshow. Jag behöver väl knappast nämna att det var fint när Mohammed deltog och sjöng en låt av Bruno Mars?
Självklart så ställde även jag upp med min påhittade lilla talang: Story tellning. Jag berättade historien om de hamstrar som min familj i Sverige har ägt under de senaste åren, och jag tror nog att jag lyckades få det flesta att skratta lite i alla fall. 
En s'more är en sötsak som traditionellt tillagats vid camping i USA och Kanada. Den består av en grillad marshmallow och ett lager choklad mellan två grahamskex.
På hemvägen stannade vi vid en rastplats tre miles söder om gränsen mellan Tennessee och Alabama. Där har de satt upp en äkta rymdraket som har varit upp i rymden och återvänt till jorden. That's pretty cool.
 
Vi passade på att ta en gruppbild med Alabama-barnen (som numer är totalt sju istället för tidigare, fem, välkomna, Luisa och Oam!)
 
Från vänster: Pimploy (Thailand), Oam (Thailand), Valentina (Italien), Luisa (Italien), jag, Nanako (Japan) och Oona (Finland).

Passa även på att notera hur lång jag är, haha. 6'1".
 
 
Hur som helst och sammanfattningsvis - Kanonhelg. Nu: sova i min underbara säng. GODNATT <3

Nashville, skolmat och lite annat skoj

Publicerad 2013-09-13 03:49:10 i Allmänt,

Japp, det stämmer! Efter många om och men så är det slutligen bestämt att jag ska på AFS-orientation i Nashville till helgen. Det har tidigare varit lite otydligt om vi Alabama-bor skulle ta oss upp dit eller om vi skulle ha någon enklare orientation här nere eftersom det är en omfattande bilresa på 3-4h. Olyckligt nog så kan jag inte följa med på baseballmatchen i Atlanta (Georgia) som min värdpappade hade köpt biljetter till, något som jag sörjer. MEN, jag hoppas att AFS-helgen blir något att glädjas åt.
 
Idag har jag varit i skolan. Det var en helt vanlig white-day, vilket för min del innebär bild, fysik, styrketräning och drama. Herregud vad jag älskar dramaklassen. Hade förväntat mig att den skulle vara en av de tråkigare kurserna, men istället seglade den upp till förstaplats och det är numer min favoritklass. Det vi gör är att vi läser pjäser, vi har precis avslutat "the glass menagerie". En pjäs om en fattig familj i St. Louis under "the great depression", mysig.
 
I början av lektionen får frivilliga räcka upp handen om man känner sig manad att "spela en roll" (läsa karaktärens repliker). Innan varje dramalektion så tänker jag alltid att: idag ska jag räcka upp handen! Men ännu har det inte blivit av. MEN SNART, ska jag ta mig samman! Jag måste bjuda lite på min svenska brytning, hehe.
 
Tänkte även bjuda på lite skolmat. Idag serverades en tortilla med några ynka kycklingbitar innuti, råris och lite salsa till det. Det är inte speciellt mycket mat man får varje dag och för allt på bilden betalade jag $2,25, ca 15kr. Man kan dock be om mer mat när man tar emot "brickan" (frigolitbiten) men det kostar extra! 
 
 
När vi ändå pratar om mat och dryck så kan jag väl passa på att visa vad som hämtades hem idag! Min värdbror hade för några veckor sedan en "fundraiser", något som eleverna säljer för att dra in pengar till skolan, och i detta fallet så såldes läsk. Jag valde den i Sverige sällsynta Mountain Dew, en citrusläsk som är proppfylld med socker, men ack så god. 
 
Flaskorna här är naturligtvis lite större än standardläskflaskorna i Sverige, jag är i USA, hallå? Här är varje flaska 591 ml istället för 500. Burkläsken är också lite större. 355 istället för 330. Men jag tror att det är för att de egerntligen mäter sin dryck i ounces, och då vill de att det ska gå jämt upp. 12 oz i burkarna och 20 i flaskorna. 
 
 
 
Nu hör ni nog inte mer av mig innan måndag, eller något i den stilen. Hej!
 
 

Antiklimax

Publicerad 2013-09-12 03:00:04 i Allmänt,

Kommer ni ihåg att jag berättade om hur jag skulle klä ut mig till en "blues brother" och showa under fotbollsmatcher och dylikt? Jo, jag kan nog glömma det.... hehehehe....
 
Hittills har hela veckan varit väldigt förvirrande. Det hela började väl för kanske, två veckor sedan, när jag började påpeka hos bandläraren/coachen/ledaren/whatever att jag måste få reda på vilka datum (för uppträdanden, osv) som jag behöver vara närvarande vid. Jag fick upprepa det några gånger men i fredags så fick jag tillslut reda på vilka datum som gällde och tyvärr så var det som jag befarade, att det körde ihop sig under vissa datum.
 
När jag så fort som möjligt återvände till bandcoachen i måndags så var han inte glad. Väldigt inte glad, kan man väl sammanfatta det som. Han var väldigt högljudd och kort där efter så hängde han ut mig som en idiot och pratade nedlåtande om mig framför bandet när alla stog uppställda och lyssnade. Jag har ju haft bättre dagar sedan jag kom hit, om vi säger så. Men detta var i måndags och jag har kommit över det. 
 
Jag visste inte att hela "blues brothers"-grejen var så seriös, med tävningar osv. Hade jag fått den informationen när jag tackade ja till uppdraget så hade jag... kanske inte tackat ja. Men det var ingen som valde att ge mig den informationen och nu gick det ju som det gick!
 
Något som i alla fall glädjer mig är att alla elever i bandet fortfarande vill att jag ska göra grejen, även om jag kommer vara frånvarande vid vissa tillfällen. Dock så är jag kluven, som ni säkert kan förstå gjorde måndagseftermiddagen mig ganska omotiverad till allt som har med det här att göra...
 
DET HÄR, mina damer och herrar, var ett smakprov av vad som snurrar i mitt huvud just nu. Jag önskar er: en trevlig natt. 

Söndagsaktivitet

Publicerad 2013-09-09 03:42:39 i Allmänt,

Blev lite nostalgisk idag i kyrkan. Av en händelse så sjöngs "the heart of worship", samma sång som vi sjöng under min konfirmationsgudstjänst 2010, och som jag knappt har hört sedan dess. Sweet memories.
 
 
...och imorgon så ska jag tillbaka till skolan. Men det ser jag fram emot! Jag har inte så mycket att bjuda på för tillfället mer än soliga hälsningar från Alabama, HEJ! <3

Nattliga samtal

Publicerad 2013-09-08 05:40:03 i Allmänt,

Hiho! Jag skypade nyss med Rima från Japan, en utbytesstudent i Tennessee som jag träffade på AFS-lägret i Nashville precis efter att jag hade landat i USA, kul! Vi pratade, trots vissa språkförvirringar, om livet i allmänhet och om hur det kan vara att gå på en Amerikansk high school.
 
 
 
 

Oväntad shopping

Publicerad 2013-09-08 04:40:00 i Allmänt,

lördag 7 september 2013, 21:40
 
Planen var inte ens att handla något, men när jag och min värdmor befann oss vid köpcentrat så råkade slutsumman landa på $56. Men oj, vad prisvärt! 
 
#1 jeans, "Arizona". Dessa hade koststat $24, men vi trodde att de var sänkta till $20. I kassan visade det sig att de kostade $6!!!
#2 v-neck t-shirt. $6.
#3 badbyxor, "Arizona". Hade inte ens tänkt tanken "badbyxor", men när de var sänkta från $35 till $4 så är det svårt att låta bli. 
#4 skjorta "Aéropostale". $13, sänkt från $40.
#5 random t-shirt, "Aéropostale". Hade aldrig köpt denna annars, men för $5 kan man exprimentera lite med klädstilen. Sänkt från $20.
#6 grå t-shirt, "American Eagle". 50% av $16 gjorde att priset blev $8. 
 
Köpte även ett par "träningskalsonger" som inte fick vara med på bilden av oförklarlig anledning. Gula. 25% av $12,50 > $9,38. 
 
Värt att tillägga är att alla priser förutom totalsumman är exkl. 10% tax (moms).
Kunde knappt tro mina ögon när jag klev ut ur provhytten i affären och fick syn på den här hyllan! En fras på svenska, mitt i Alabamas hjärta. Geografiskt alltså.  
 

Fotboll, fotboll, fotboll

Publicerad 2013-09-07 23:20:00 i Allmänt,

Lördag! Eller Saturday, som det heter på engelska. Oavsett vilket språk jag väljer att presentera veckodagen på så är det faktum att ytterligare en skolvecka har passerat oundvikligt. Nu har jag alltså överlevt tre(!) skolveckor på high school, och jag börjar känna mig självsäker när jag promenerar omkring i korridorerna. Skönt.
 
Igår så arrangerades skolans första "pep rally", det är ett litet event som äger rum på fredagseftermiddagarna innan hemmamatcher. Alla elever samlas i idrottshallen för att hurra fram lite kämpeglöd hos fotbollsspelarna (amerikansk fotboll, såklart). Hade inte med mig kameran och min iphone är inte välkänd för att hantera ljus på ett effektivt sätt, men här är lite att titta på i alla fall.
 
 
Efter peprallyt så var det dags för fotbollsmatch igen, och hjälp vad jag älskar det. Sporten är underhållande, band som spelar, människor i rörelse. Lite extra kul är det ju alltid när några främmande elever får nys om att "that guy is from Sweden", och så får jag lov att dra lite historier om Sverige. Good times.
 
 
När jag ändå är inne och rotar bland mina bilder så kan jag väl passa på att visa lite av mina "Hi Axel, can I take a picture with you?"-bilder. Jag blir fortfarande lika glad varje gång någon vill ta en bild, haha! :)
 
 
 
Nu så... vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag borde skriva ett blogginlägg till om vad jag har gjort idag (shoppat med min värdmamma), då jag gjorde några riktigt bra affärer! Men mer om det - en annan gång.
 
JO EN SAK TILL!
Filmade lite när alla fotbollsspelarna sprang in på planen, om det är av intresse så är det bara att kika.

Labor day weekend

Publicerad 2013-09-04 03:52:00 i Allmänt,

tisdagen den 3 september 2013, kl 20:53
 
Vad ska jag berätta om nu då? Helgen kanske? Det låter som både ett aktuellt och intressant bloggämne.
 
Helgen som nyligen passerade var alltså "labor day weekend". Labor day är alltid den första måndagen i september och då är man ledig från skola respektive jobb. Varför man är ledig vet jag faktiskt inte. Kanske är det så som radioprataren i bilsteroen påstod, att amerikanarna var så lata att de skapade en speciell dag bara för att slippa jobba...
 
Många familjer passar på att träffa släkt och vänner under labor day och så även min värdfamilj. Vi hoppade in i bilen kl 08:10 på lödrdagsmorgonen och åkte söderut till en stad som heter Foley för att spender helgen med min värdpappas brors familj. Den fem timmar långa bilresan gick förvånandsvärt kvickt. Innan vi anlände till så besökte vi ett flygplansmuseum i Pensacola, Florida (femte besökta staten!). 
 
Lördagskvällen ägnades åt att titta på lite college football, den överlägset populäraste sporten här. Lite jobbig situation i tv-soffan när min familj supportar Alabama (University of Alabama) och min värdpappas brors familj är Auburn (Auburn University, det andra stora universitetet i Alabama)... Skämt åsido. Jag passade på att ställa massvis av frågor så nu har jag, enligt mig, ganska bra koll på hur man spelar amerikansk football.
 
På söndagsförmiddagen packade vi ihop våra badgrejer och drog ner till Gulf Shores, här i Alabama. Där bjöds det på en strand som fick mig att tro att jag befann mig i Grekland eller dylik semesterresort. Riktigt tjusig strand. Värt att tänka på när ni tittar på strandbilderna är att detta är en strand som år 2010 var obrukbar pga oljeutsläppet i den Mexikanska golfen. Många entreprenörer drabbades och fick slå igen sina affärer pga utebliven turism. Nåväl, 2013 är första året sedan oljeutsläppet som stranden är helt återställd. 
 
Vi bjöd familjen på middag på kvällen, och det var seafood som stod på menyn. Det blev dock mycket friterat, speciellt förrätterna. Friterade lökringar, friterade räkor, friterad inlagd gurka och som tilltugg till maten hade jag friterad okra. Jo just det, jag åt sauterad havsabbore (sauteed grouper) med kokt potatis. Typ första jag åt kokt potatis sedan jag kom hit...
 
Nu är det måndag! Vi ska snart åka hem till Odenville men först ska vi spendera några härliga timmar i min värdpappas brors frus avlinda chefs stuga. Långsökt, kanske. Men ett riktigt fint ställe. Stugan var byggd 1920, så den var väldigt gammal. Om man tryckte näsan riktigt långt in i hörnen så kände man den osande doften av amerikansk historia. Häftigt. Stugan låg väldigt fint med privat brygga i en vik, flod eller något vattenflöde i den stilen. Nu vill jag inte skriva mera, jag vill visa bilder!! 
 
 
Coolt flygplan!!1!
   
Min värdmamma tyckte att jag skulle ha en bild på mig med "sverigeplanen", haha
Framtidsyrke?
Jag har lärt mig att Florida handlar om två saker: palm trees and golf
Gulf Shores, AL. Här badar jag i Mexikanska golfen.  
Många hattar i souvenirshoppen. På bilden: Tessa, dotter i familjen vi besökte.
De sålde inte bara hattar... även eremitkräftor i målade skal som man kan ta hem och ha som husdjur. När de har växt ur skalet så får man åka och köpa nytt, så byter kräftan av sig själv.
Vid stugan! Jag paddlade kajak med Dereck, storerbror i familjen vi besökte. Dereck håller på att utbilda sig till pilot och har precis tagit det första delcertifikatet, och nu får han flyga själv i mindre plan under molnen. Häftigt!
I vattnet, Trevor (lillebror i familjen vi besökte) och Matthew,
En "paddling board", lite kul grej sådär. Kändes som om jag var i venedig.
 
Annars så är det bra. Jag älskar hur alla fascineras av min svenska accent och hur de slänger komplimanger till höger och vänster. "Your accent is sexy, your eyes are beautiful, your face is perfect". Jag är ju bara en vanlig kille! <smickrad>
 
Nåväl, nu ska jag sova. God natt, allihopa!

Skillnader i skolan

Publicerad 2013-09-01 05:00:00 i Allmänt,

Idag tänkte jag presentera lite skillnader som jag har reagerat på mellan en svensk gymnasieskola och min high school här i USA. 
 
Striktare. Det är väl framförallt det här som jag har reagerat på. Jag har sedan länge vetat att här tilltalar man lärarna genom att säga mr/mrs/miss följt av deras efternamn. Men att reglerna angående var man får vara och inte vara var såpass stränga som de är förvånade mig. Som exempel har jag tidigare nämnt när jag blev påhoppad av vaktmästaren när jag gick till mitt skåp "för tidigt" på morgonen. Dock så verkar det som om många skolor har problem med slagsmål och andra dumheter så det är väl därför de vill hålla koll på alla elever genom att förvara dem i cafeterian till 07:55. 
 
Klädkod. Denna punkt borde väl egentligen falla in under kategorin striktare, men det stycket höll på att bli så långt så jag ville börja på ett nytt... I alla fall så finns det regler som man måste förhålla sig efter vad gäller kläder. Listan kan göras lång, och så får det bli. 
 • Kepsar, hattar, mössor. Förbjudet.
 • Håret måste vara välklippt och och det får inte hänga ner framför ögonen.
 • Man får inte ha tröjor med tryck som kan relteras till alkohol, tobak, knark, sex, rasism, osv.
 • Skärp, armband eller halsband med nitar är inte okej.
 • Man får inte ha några piercings förutom i örat. Alltså inte i tungan/ögonbryn/näsa eller vad man nu kan tänkas ha.
 • Man får inte ha hål i byxorna (eller något annat klädesplagg) och dessa måste bäras i midjehöjd.
 • Underkläder får aldrig synas. Man får alltså inte ha kläder som man kan se igenom. Linnen osv måste ha axelband som är minst 1,5 tum breda (3,8 cm). BH-band får inte synas.
 • Överdimensionerade kläder är inte ok. Alltså får man inte bära t-shirtar i storlek XXXXXL bara för att det är coolt.
 • Shorts, kjolar och dylikt får inte vara kortare än så att det är tre tum (7,6 cm) till övre delen av knäet.
 • Yogapants, "tights" är förbjudet. 
 • Ingen pyjamas...(?)
Avgifter. Till skillnad från skolorna i Sverige så har skolorna här rätt att ta ut avgifter, "fees", för alla möjliga småsaker. Exempel följer nedan.
 • Skåpsavgift, $40. Vill man ha ett skåp så måste man alltså hyra det.
 • Parkeringsplats, $80. Många elever här kör bil till skolan, och då måste de betala för att få parkera.
 • Laborationsavgift, $20. Avgift som går till... laborationsutrustning? Grundämnen?
 • "Art 2 fee", $20. Avgift som går till målarfärg, pennor osv.  
 • Lunch, $2,25 om dagen. Lunchen är sällan någon höjdare, och portionerna är små.
Precis som i Sverige får man själv så för papper och penna, men många lärare begär även att eleverna ska köpa kopieringspapper till läraren, för det gör inte skolan. I vissa fall kan detta höja betyget(!!!).
 
Light. Detta är väl ingen skillnad i den klassiska bemärkelsen, men jag kör ändå. Många här tycks vara irriterade på Michelle Obama, för det är tydligen hennes påhitt att matportionerna är så små, och även att det bara får säljas light-drycker (coca-cola light, osv) i skolan. Jag är inte övertygad om att det är helt ofarligt att dricka lightdrycker hela dagarna men om presidentens fru har bestämt det så är det bara att acceptera. Värt att nämna är ju att precis brevid "dryckmaskinerna" så finns "snackmaskinerna", som säljer popcorn, chips, godis och så vidare. Tydligen inga problem...
 
Nu ska jag bjuda på lite bilder från skolan. Korridorer, cafeteria och en "snackmaskin". 
 
Jag återkommer säkert någon gång i framtiden med lite mera iakttagelser, MEN om det är något som du sitter och funderar på så finns det ett kommentatorsfält någonstans inärheten av den här meningen. Utnyttja det!

Lite om mig

Min profilbild

Axel

Jättesnäll och ganska snygg 20-åring. Just nu i gymnasieskolans slutfas och till hösten har jag ambitionen att börja studera vid KTH i vår huvudstad. Läsåret 2013/2014 befann jag mig i Alabama, USA för ett år som utbytesstudent. Organisationen som jag åkte med var AFS (rekommenderas). Kvar finns bloggen, späckad med bilder och tankar. Allt från grundläggande förberedelser till hemresan. Håll till godo!

Mina senaste inlägg

Kategorier

Arkiv