Axel - i Alabama som utbytesstudent 2013/2014

Hejdå St. Clair County High School

Publicerad 2014-05-27 20:43:00 i Allmänt,

Idag så besökte jag St. Clair County High School för absolut sista gången. Det var väl lite blandade känslor. Jag hade såklart inga lektioner eftersom jag har "tagit examen" där ifrån, men jag hade ett certifikat att hämta. Det är inget äkta diplom som de vanliga eleverna får, men istället ett litet papper att stoppa i pärmen som jag fick vid graduation.
 
Pärmen & certifikatet. Jag tyckte det var tjusigt att det kom med en bild på skolan.
 
Eftersom de var sista dagen jag var i skolan så ville jag passa på att ta bilder med några av mina favoritlärare. Jag hade tänkt att försöka ta bilder med några efter graduation, men det var så mycket folk i rörelse där så det var svårt.
 
Här är Mrs. Washington, som jag har varit en av mina två mattelärare under året. Jag lärde känna henne som Ms. Morris, men hon gifte sig under sportlovet och fick nytt efternamn. Mrs. Washington har undervisat mig i den lättare av mina två mattekurser, Algebra 2, fast där så hade jag redan koll på det mesta. Men hon är supertrevlig och även om detta har varit henners första år som lärare så tycker jag att hon har skött sig bra.
 
Mrs. Beam har varit min lärare i engelska under året. Hon undervisar till stor del seniors (elever i årskurs 12). Mrs. Beam har alltid varit intresserad av utbytesstudenter och hennes exmake var under läsåret värdpappa åt Anna och Jeni (från Belgien & Tyskland), som båda är goda vänner till mig. Mrs. Beam är alltid rolig att småprata med och hennes lektioner är en av de få där jag faktiskt har lärt mig något. Jag vet inte om det går att se på bilden, men hon är faktiskt 7½ månader gravid!
 
Mrs. Gibson är inte riktigt en lärare, utan skolans Counselor. Om man översätter counselor till svenska så blir det rådgivare, men jag skulle snarare vilja kalla henne för en studievägledare. Hon är den som lurade in mig i militärklassen, fast jag tycker om henne ändå. Varje gång man går in på hennes kontor så hör man ett välkomnande "What do you need, baby?". Oftast mycket hjälpsam.
 
Mr. Terry, även känd som Principal Terry är rektor på skolan. Till skillnad från rektorerna på gymnasieskolan i Sverige så är Mr. Terry en karaktär som jag har stött på i stort sätt varje dag. Han bryr sig helhjärtat om varje unik elev, vilket kan vara både bra och dåligt. Hur som helst så har vi en bra relation och han har varit en bra rektor. En del av mig önskar att rektorerna i Sverige kunde vara lite mer som Mr. Terry istället för att sitta och gömma sig på sina kontor. 
 
När jag hade fått tag på mitt certifikat och var färdig med mina bilder så hade jag som en plan att gå hem. Det är ca 7-8 km utmed en landsväg. Så jag började gå. Jag hade inget emot att gå, eftersom jag inte hade något speciellt att pyssla med under resten av dagen. Det kändes dock lite dumt att tacka nej till när skolkompisar stannade längs vägen och frågade om jag behövde skjuts. Men jag blev glad för visad omtanke! 
 
Jag tackade nej eftersom jag inte villa åka direkt hem, jag hade lite ärenden att uträtta först. Jag gick till mataffären och köpte läsk och sedan till Subway för att köpa en lunchmacka. Men vid mataffären mötte jag Ashleys mormor som även hon erbjöd mig skjuts hem. Jag tackade ja eftersom jag nu hade fått mina ärenden uträttade. Men jag fick ändå in en 5km promenad utmed landsvägen. Skönt att röra lite på sig, även om det var rätt så svettigt. 27°C och hög luftfuktighet, mulet, som syns på bilden.
 
 
När jag till slut kom hem så möttes jag av Matthew och chihuahuan Chaco som vi fick igår! Han är 9 månader och trots att han är en valp så kommer han troligtvis inte växa så mycket mera, chihuahuaor är ofta små. Men nog beter han sig som en valp ändå. Hur mycket energi som helst!
 
 
Nu ska jag läsa mailet som min farmor och farfar nyss skickade till mig! God natt Sverige!

Graduation!

Publicerad 2014-05-26 17:05:04 i Allmänt,

Nu har jag fått uppleva det troligtvist mest traditionsenliga evenemanget som jag kommer att få delta vid här i USA. Graduation. 
 
Den graduation som jag fick delta vid är den som motsvarar att ta studenten från en gymnasieskola i Sverige, men att direkt översätta graduation till student är fel. Det kallas nämligen graduation när man tar examen från ett universitet, från high school (student) men ibland så har de även på middle school en graduation (klar med årskurs 8 och redo för high school) och så kan de ha kindergarten gradution (årskus 0 examen, lol).
 
Hur som helst. Graduation från high school och universitet är de ända "riktiga", enligt min åsikt. Men nog om det!!
 
Jag klädde upp mig fint, som man bör. Jag vet att det kan uppfattas självupptaget om man öser komplimanger över sig själv.... men jag tyckte att jag var ruskigt snygg.
 
 
Ja, visst ser ni rätt. Jag fick ha på mig en "cap and gown", precis som man har sett i filmer och liknande. Mer tradition än så blir det inte. Notera gärna att min "tassel" (tofs?) sitter på höger sida av hatten. Jag ska återkomma till det senare.
 
Själva cermonin ägde rum i ett aduditorium där all publik satt samlad. På scenen satt rektorn, vice rektor, studevägledare och så min engelskalärare, hennes jobb var att läsa upp namn under diplomsutdelningen. Ja men hur som helst. Vi tågade in till musiken som jag länkade i förra inlägget. Det kändes mäktigt. Så satt vi där och gick igenom programmet. Rektorn skulle hålla tal, de två elever med högst betyg skulle hålla tal. En kille och en tjej. Nationsalsången. Ett stipendium delades ut. Det var trevligt. 
 
Slutligen kom det som alla hade sett fram emot - diplomsutdelningen. Diplomet som är beviset på att du har klarat av din grundskoleutbilning (upp till årskurs 12). När en elev skakar rektorns hand och tar emot diplomet, då blir eleven fri från skolan. 
Här är jag när gick över scenen och tog emot mitt diplom. Notera gärna rektorn och alla hans stjärnor. Det är en liten tradition att eleverna klistrar något på rektorn när de tar emot sitt diplom hehe.
 
Efter cermonin så åkte vi till ett hamburgarställe och åt. Det såg ut som en klassisk amerikansk 50-tals restaurang.
 
Ashley följde med.
 
Nu måste jag kila!!! Min värdfamilj och jag ska skaffa HUND! En chihuahua! Vi HÖRS!!!!

It's graduation day!

Publicerad 2014-05-23 18:54:00 i Allmänt,

Hej,
 
innan jag påbörjar inlägget så föreslår jag att ni klickar in här, och låter musiken spela i bakgrunden. "Pomp and Circumstance" är musikstycket som spelas vid graduation (motsvarighet till studenten, fast här borta). Jag tycker i alla fall att den är rätt så mäktig. Men nog om det!
 
Nu så har jag ju äntligen fått av gipset från min stackars hand. Jag vet att jag har bloggat uselt, och det här är absolut ingen ursäkt, men det är ruggigt motbjudande att blogga med en hand. Det här var första gången (och förhoppningsvis sista!) som jag gipsade något. För det första så är det rätt så segt att ha gipset där, och för det andra, så är handen obeskrivligt svag efter en månad utan rörelse. Jag kan till exempel inte nå handflatan med mina fingertoppar, det går bara inte. Men Dr. Slappey sa att jag är ung så att det kommer lösa sig snabbt.
 
Det var inte bara muskelmassan som hade blivit påverkad av gipset...utan även huden. Handen var täckt med äckligt mycket död hud efteråt. Så jag började pilla. Lämnade en liten hög med död hud på golvet i väntrummet. Nåväl. Såhär såg handen ut efter lite pillande. Vilken kontrast!
 
 
Ursäkta bakgrunden på bilderna.... men jag ville bara visa. Jag orar mig dock inte så mycket för handen. Den ser ut som vanligt nu, dock lite blekare än högerhanden. Muskelstyrkan kommer jag att bygga upp fort, kan redan känna stor skillnad. 
 
Nu vill jag istället berätta om något skoj som hände i onsdags, förra veckan. Vi hade "Senior Awards Day" på skolan. Det kan översättas till typ "Prisutedelningsdag, för de som ska ta studenten". Hela skolan samlades i idrottshallen och årskurs 9, 10 och 11 fick sitta på läktarna och för oss i årskurs 12 så var det stolar på golvet som gällde. De elever som hade fått stipendium till olika universitet ropades upp och så fick de ta emot ett kuvert eller så. Elever som hade tagit svårare kurser ropades upp och så fick de ett litet rep som de ska ha runt halsen ikväll på graduation. 
 
Här, i idrottshallen (snarare baskethallen, lol) så ägde prisudelningen rum. Den här bilden tog jag dock innan en annan prisutdelning (för årskurs 9, 10 och 11) så det finns inga stolar på golvet för elever i årskurs 12.
 
De delade även ut pris till de elever som hade högst betyg i varje kurs, och tja. Jag var två av dem. Bäst i Algebra 2 och bäst i Fysik var jag, så jag fick diplom och dubbla medaljer!
 
 
Om det är svårt att läsa på medaljerna så kan jag meddela att det står "Knowledge", vilket betyder kunskap.
 
Nu är klockan snart 12 på förmiddagen och utomhus så skiner solen och termometern visar klibbiga 29° C, och mer ska det bli. Trots det så funderar jag på att sätta mig där ett tag, innan jag går in för att duscha och göra mig iordning för graduation. Ja, graduation är när man har på sig en platt hatt och en klänning. 
 
Här är jag och mina utbytesstudentvänner vid en annan liten tillställning. Men i alla fall, så här kommer vi se ut ikväll.
 
 
Nu ska jag dra ut. Haj!
 
 

Svensk finkultur i Atlanta, Georgia

Publicerad 2014-05-06 00:30:54 i Allmänt,

Tjenare bloggen. Hoppas att allt är bra med dig!
 
I lördags så hoppade jag, Lynn, Matthew och Ashley in i Lynns lilla Nissan Sentra och satte fart mot Atlanta (där finns f.ö. världens mest trafikerade flygplats). Atlanta ligger 20 mil österut, eller med amerikanska längdenheter mätt, 2 timmar. Vi hade två besöksmål under dagen. Georgia Aquarium och IKEA! 
 
Georgia Aquarium är som en djurpark fast med fiskar. Tufft men även avslappnande att gå runt och se på fisk. De simmar så sakta och fint.
IKEA nu då! Jag hade otroligt roligt när jag sprang runt och läste alla artikelnamn på svenska, fast ännu roligare var det när jag försökte få Ashley eller Lynn att flrsöka utala dem. Annars så kan ju IKEA vara underhållande att bara spatsera omkring i, så det gjorde vi.
Hon lär sig! Nu är jag lite stolt.
Given kvällsmat... inte allt för olikt de svenska IKEA-köttbullarna.
 
Jag hade en fin dag i Atlanta, men tyvärr orkar jag inte skriva så mycket då jag fortfarande bara har en hand att skriva med så det går seeeegt.

Lite om mig

Min profilbild

Axel

Jättesnäll och ganska snygg 20-åring. Just nu i gymnasieskolans slutfas och till hösten har jag ambitionen att börja studera vid KTH i vår huvudstad. Läsåret 2013/2014 befann jag mig i Alabama, USA för ett år som utbytesstudent. Organisationen som jag åkte med var AFS (rekommenderas). Kvar finns bloggen, späckad med bilder och tankar. Allt från grundläggande förberedelser till hemresan. Håll till godo!

Mina senaste inlägg

Kategorier

Arkiv