Axel - i Alabama som utbytesstudent 2013/2014

Ögonblicksbild

Publicerad 2014-02-27 05:38:00 i Allmänt,

lokal tid: 22:38 (10:38 pm) onsdagen den 26 februari 2014
 
Ligger i sängen och funderar på när jag senast skrev blogg. Det var ett tag sedan, tror jag. Fick lite plötslig inspiration och så kliade det även lite i fingertopparna; så nu kör vi.
 
Ja. Hur har jag det nu? Sanningen är att dagarna flyger förbi. Jag har roligt i skolan. Skolan som på ytan verkar strikt har sedan länge visat sig vara motsatsen. Man får hitta kryphålen, helt enkelt. Alla lärare är olika. Undervisningsnivån är förhållandevis låg. I "Pre-calculus" som är min svåraste mattekurs så har vi prov i morgon. Om jag hade varit i Sverige nu, så hade jag nog haft dödsångest. Men istället så bryr jag mig inte ett dugg om hur mycket sömn jag får - det är ju ändå bara flervalsfrågor. 
 
Igår så fick vi en ny skolbuss. Inte helt ny, men den var ny för mig. Fram till igår så har vi haft skolans äldsta buss från 2001, men den nya är från 2006. Dock så är våran afroamerikanska busschaufför lite upprörd eftersom han alltid får ta över de gamla bussarna från någon av de vita lärarna, samtidigt som de får splitternya bussar (modell 2014). Kanske borde jag införa en likabehandlingsplan?
 
Nu jag har varit lite väl kritisk. Jag måste ändå få passa på att lyfta fram hur trevliga folk generellt sett är här borta. Hjälpsamma. Vänliga. Ett solklart exempel är hur folk under "snökaoset" ställde upp för samhället och tipsade folk om körtekniker, erbjöd skjuts eller sandade de isigaste backarna, allt på eget intiativ. Skolor, kyrkor, restauranger, hotell och liknande anläggnigar öppnade upp sina dörrar och lät folk som hade fastnat med bilen komma in och värma sig, och på många ställen bjöds det till och med på mat. DETTA, kanske ändå är det som kallas för "Souther Hospitality" - uttrycket som har svårt att sätta fingret på.
 
En random bild från i fredags när jag och Matthew var ute och jagade tåg får avsluta inlägget. Nej, vi skolkade inte. Men skolan hade strömavbrott så det fanns liksom ingen anledning att åka dit! Ja, visst har jag klippt mig.
 

Vulcan

Publicerad 2014-02-20 04:03:44 i Allmänt,

Är på blogghumör så här kommer en liten lördagsanekdot. Eller åtminstone lite bilder på vad jag ägnade min lördag åt. Nu yrar jag bara. Men i alla fall. I lördags så åkte jag och värdpappa Randall & Matthew iväg på en liten lördagsutflykt. 
 
På toppen av en kulle nere i Birmingham så finner man "The Vulcan", en stor järnstaty som påminner lite av en minimal frihetsgudinna... typ. Fin utsikt hade man från kullen också. 
 
 
Det kan ju verka udda att ha en fet järnstaty bara sådär, men den står där pga. att Birmingham är känt för sin ståltillverkning och det är väl typ ett minne från den tiden. De hade även ett museum med massor av historia.
 
 
Påbörjade detta blogginlägget i typ söndags, men sedan så blev jag inte klar och sparade det it utkast. Så nu orkar jag inte mera; DET FÅR RÄCKA! Hörs snart, puss puss.

Alla hjärtans dag

Publicerad 2014-02-16 05:15:32 i Allmänt,

...eller som det kallas här, "Valentines day" är en hyggligt big deal, får jag lov att påstå. När jag lämnade mitt hus så gick det inte att se gräsmattan för den av prydd av ett täcke med rosenblad som regnade ner ifrån himlen.
 
Nej, så var det inte riktigt. Men i skolan så var det faktiskt lite oväntat mycket ballonger, nallebjörnar och chokladaskar. JAG fick två presenter! En tjusig  från Milena, en av de två tyska utbytesstudenterna på skolan, och så fick jag en från Ashley. Hon hade pysslat ihop gulligt kort (som jag tyvärr inte kan visa upp då jag råkar ha det i mitt skåp) och så kom kortet med en liten påse med choklad i! Tack så hjärtligt (haha hjärtligt fattar ni?!). Jag lovar att jag ska slänga upp kortet här inom snar framtid.
 
Skoldagen rullade väl på ungefär som vanligt. Hade lite extra kul i min tredje klass. Vi skulle lära oss statistik och för att göra de så körde vi kasino. Tärningsspel och dylikt. Räknade lite på det klassiska "Monty Hall-problemet". Hur som helst!
 
Jag hade veckan innan frågat Ashley om hon hade lust att gå ut med mig och hitta på något på Valentines day, och de ville hon. Så, så blev det! Jag hade hoppats på att Ashley skulle ha tillgång till bil så att hon skulle kunna köra, men där hade vi lite otur. Men som tur var så ställer min värdmamma Lynn alltid upp, och så även idag (thanks Lynn!). Öhm vad ska jag berätta nu.
 
Jo, just det. Lynn droppade av oss i Trussville, en lite större stad i närheten och så var vi på egenhand. Vi gick och åt på en kinarestaurang. Kineserna hade mycket att göra tydligen, så vi fick vänta i någon halvtimme innan vi fick bord, men sedan så gick det undan. Vi pratade & åt. 
 
När vi kände oss klara så kilade vi iväg till den lärliggande biografen för att se på Frozen, eller Frost, eller vad ni svennebananer kallar den för. Filmen var bra. Det var mysigt. När filmen väl var slut så vandrade vi, i väntan på Lynn, fram och tillbaka utanför biografen och småpratade.
 
NU så glömde jag nu nästan att berätta om min present till Ashley... skämt å sido. Jag höll inte på att glömma. Men här är den i alla fall!
 
Sedan så hade jag gömt en förlovningsring i burken... nej, nu ljög jag igen. Men jag hade gömt en liten överraskning i en ask.
Så här är det. Jag hade ju tänkt att gå på balen i april. Det känns som en relativt stor byggsten av det som kallas "utbytesår". Och vet inte vem jag hellre skulle vilja gå med än Ashley. Så jag pysslade ihop en tjusig liten inbjudan. 
 
Om nu någon bryr sig: så sa hon "ja!"

Party, party & party

Publicerad 2014-02-11 04:55:00 i Allmänt,

Happy måndag allihopa! För mig är det en happy måndag i alla fall. En helt okej dag i skolan och sedan inställd practice gör mig glad. Sen så är det ju så att inatt ska det regna isregn och då vågar inte skolan köra bussar, och därmed är skolan insälld. Hur som helst. Idag skulle jag ju berätta om toppenhelgen som jag nu har i min lilla amerika-ryggsäck.
 
Fredag. Hej hej. I fredags var jag i skolan och hade bland annat ett vokabulärprov i engelska. Inga större problem. Fast nu skulle jag ju inte prata om det, utan istället om kvällsaktiviteterna. Anna, från Belgien, hade vid 23:00 på torsdagskvällen via Snapchat bjudit in mig till ett OS-party som de andra utbytesstudenterna (organisation EF) hade anordnat. Det var inte bara EF-studenter från min skola, utan även från andra skolor i Alabama. Nåägra av dem hade jag träffat tidigare, på Thanksgivingfesten, andra ansikten var nya. 
 
Vi lekte lite olympiska lekar, och utav de fem lagen som deltog så lyckades vårt lag (aka. "High Five", vi var lag nr 5) att kamma hem en silvermedalj i form utav en... spraymålad pepparkaksform. Jag hade en härlig fredagskväll!
 
 
Lördag. Någon gång under fredagskvällen så fick jag ett sms från Ashlynn som bor på min gata (och som även är vän med Ashley och typ alla andra i mitt lilla kompisgäng). Hon skrev "We are going to see Ride Along. My mom is driving". Det var ju inte direkt en inbjudan, men jag tolkade det som det och svarade "Okay I am going", utan att tänka mer på det. 
 
Att vi skulle gå och se bio någongång under lördagen var nu klart, men det var visst ingen som ville berätta för mig när vi skulle åka, så jag satt hemma och pillade på datorn. Runt 15:45 någongång så visslade plötsligt min mobil och då var det Ashlynn som skrev "We're here". Tack för förvarningen!! Så då var det bara att springa ut till bilen och dra iväg. Vi blev fem pers. Jag, Ashley, Ashlynn, Ben (snubbe som också bor här i närheten, går på skolan och sysslar med friidrott) och Ashlynns härliga mamma Angie. 
 
Vi ungdomar såg filmen "Ride Alone", som var en typ actionkomedi om en snubbe som ville bli polis i Atlanta. Den var skojig. Angie tittade på "Lone Survivor", filmen om en ett gäng soldater i mellanöstern, som jag såg med Ashley och hennes familj för två veckor sedan. 
 
Nåväl. Efter filmen så käkade vi Buffallo Wild Wings, kycklingvingar/hamburgare/vadsomhelst som är friterat och massor av läsk. I like it. Jag och Ben delade på 20st kycklingvingar med smak av parmesan och vitlök, och så käkade jag lite pommes med salt och vinäger. Senare på kvällen åkte vi hem till Ben där vi satt ett tag och sedan så gick vi ut och busade. Ha!
 
Söndag. Ashley frågade för någon vecka sedan om jag (och Matthew!) hade lust att följa med på en konsert som de skulle ha i Birmingham. Det kallas för "Winter Jam", och det är en turné som drar runt i USA och erbjuder 10 olika artister som alla spelar "christian music". Det är en rätt så poppis genre här. Christian music, alltså. Nu tror säkert två av tre läsare att de sjuner psalmer som i svenska kyrkan. Tyvärr så har ni fel. Det är något helt annorlunda. Egentligen så är det fel att kalla det för en genre, då det egentligen finns "christian music" i alla möjliga genres, så som rock, pop, rap osv.
 
Eftersom en lilla turen av anordnad av kyrkan som Ashley går till så följde jag med henne och hennes familj dit på morgonen. Det är alltid roligt att se nya kyrkor. Just den här kyrkan ser ut lite som en lagerlokal utifrån sett, men sedan så är den superfräsch innuti. Vi lämnade i alla fall kyrkan vid lunchtid och sedan så satt vi utomhus och köade i väntan på insläpp i typ 3 till 4h, vilket jag inte hade så mycket emot. Varmt och behagligt med trevligt sällskap. Till slut så kom vi i allafall in och vi fick bra platser.  Jag fick höra alla möjliga musikstilar (även om allt var christian music) och jag tycker att det var ett festligt event. 
 
Antagligen så kan jag övesätta "christian music" till typ "kristen musik", men det låter alldeles för tråkigt så jag låter bli.
 
Här är lite bilder som kanske inte är HD-kvalle direkt, var glad ändå. Hade två av mina favoriter här i Amerika brevid mig på konsertern. Till vänster, Matthew, som ibland är galen, och till höger så satt Ashley. 
 
med reservation för stavfel och mycket kärlek,
Axel
 

Lite om mig

Min profilbild

Axel

Jättesnäll och ganska snygg 20-åring. Just nu i gymnasieskolans slutfas och till hösten har jag ambitionen att börja studera vid KTH i vår huvudstad. Läsåret 2013/2014 befann jag mig i Alabama, USA för ett år som utbytesstudent. Organisationen som jag åkte med var AFS (rekommenderas). Kvar finns bloggen, späckad med bilder och tankar. Allt från grundläggande förberedelser till hemresan. Håll till godo!

Mina senaste inlägg

Kategorier

Arkiv