Axel - i Alabama som utbytesstudent 2013/2014

Februarimyz

Publicerad 2013-02-27 20:22:23 i Allmänt,

Jag satt inne vid datorn utan någon direkt sysselsättning när jag fick den briljanta idén att leta reda på familjens systemkamera och lite tomtebloss. Fram med stativet och ut i det kyliga väder som råder. Ställde slutartiden till 30 sekunder, tände på tomteblosset, sprang framför kameran och så började jag vifta. Inte någon unik kreation kanske, men för mig var det första gången som jag ägnade mig åt aktiviteten.
 
Något fint med att ha en stor familj är att man aldrig behöver göra något ensam. Det dröjde inte många tomtebloss innan min yngsta syster hade hakat på, och kort därefter anslöt även min mellansyster, eller vad man nu kan kalla henne för. Om någon har missat hur min familj ser ut så skrev jag om det här.
 
Resultatet? Helt okej om du frågar mig.

Searching for Sugar Man

Publicerad 2013-02-27 18:58:11 i Allmänt,

Searching for Sugar Man är namnet på oscarsbelönade dokumentären om Rodriguez, en amerikansk folkmusiker som hade en kort karriär i Detroit, MI, i slutet av 1960-talet. Efter ca tre år av låtskivande och framträdanden på mindre klubbar i utkanten av Detroit glömdes Rodriguez bort och han antogs ha begått självmord efter en misslyckad konsert.
 
Ett bootlegex av hans album råkade hamna i Sydafrika där det kopierades och spreds i över 500 000 exemplar. För Sydafrikanerna var Rodriguez minst lika stor som Beatles eller Elvis, alla hade hört honom. Trots detta var han i själva verket helt ovetandes om kärleken till honom i Sydafrika.
 
Under första halvan av dokumentären får vi följa två sydafrikaner som vill veta mera om den omtyckte men okände Rodriguez, och hur de genom genuint intresse och sammarbete till slut får tag på honom och bjuder ner honom till Sydafrika där han håller ett par konserter.
 
Det är en färgstark och välproducerad dokumentär och den är en av de bättre som jag har tittat på. Jag kanske inte är rätt person att kritisera filmer eftersom jag knappt tittar på några. Men historien om Rodriguez fångade min uppmärksamhet och jag ångrar inte att jag tog mig tid att titta på den. Min återberättelse av handlingen må inte vara den mest fängslande, men om du har nittio minuter över så ta dig tid och titta på dokumentären - du kommer inte att bli besviken. Du hittar den här: http://thepiratebay.se/torrent/8035638/Searching.for.Sugar.Man.2012.720p.BRRip.x264.AC3-JYK
 

Double-yellow lines

Publicerad 2013-02-25 20:34:30 i Allmänt,

Som så ofta när jag sitter vid datorn har jag även idag funnit mig framför en karta över Nordamerika. Jag blir inspierard av att titta ner småstäder med street-view funktionen och kartan ger mig möjlighet att fantisera om var jag kommer bli placerad. Kanske i norr, i närheten av Boston eller så blir det mer söderut, North/south Carolina eller kanske i mitt i Ohio!
En sak med USA som jag tycker är väldigt exotisk men som kanske uppfattas lite löjligt är de gula vägmarkeringarna. Jag kan inte riktigt motivera varför, men jag tycker att det ser snyggt ut och det är på något sätt likt Sverige, fast ändå inte. Kanske är jag lite extra uppmärksam på vägmarkeingar eftersom jag kämpar för fullt med att ta körkort här i Sverige...
Det är något säger mig att jag är ensam om att ha observerat detta, men om någon annan har tänkt på dessa linjer så säg till, det skulle vara kul att se om någon annan tänker som jag!

Högkvalitativt bloggvirke

Publicerad 2013-02-23 21:51:33 i Allmänt,

Hej åh hej!

Tänk så mycket roligt jag har att bjuda på idag! Eftersom jag bor i Halland så har jag varit ledig under den senaste veckan, vecka åtta eller kanske mer känd som sportlovsveckan.

Jag började lovet med en kortvisit i Västerås där mina morföräldrar bor. När vi var där uppe så passade vi på att köra en liten kusinträff och allt vad det innebär (melodifestival och skridskoåkning). Det var självklart mysigt, men jag får inte så mycket utbyte av att träffa mina kusiner då den äldsta av dem är elva och resten är runt fyra år.

Tyvärr kunde jag inte stanna i Västerås mer än två nätter, för att jag hade bokat in halkbana (obilgatorisk riskutbildning vid körkortstagande). Jag blev alltså tvungen att fara hem dagen innan min far och fick åka själv på tåget. Tågresan hade potential för att bli jättehärlig och lugn om det inte var för en liten detalj. 

Min mormor hade varit jättesnäll och bjöd mig på en semla som jag skulle få äta på tåget, men problemet var bara att semlan låg i en prasslig papperspåse. Jag skojar inte om jag säger att det tog mig över trettio minuter att öppna påsen, jag ville ju absolut inte väsnas i den knäpptysta vagnen där jag satt. När jag väl fick upp semlan ur påsen så satt jag stel som en pinne och tuggade på gräddbullen. Florsocker över hela mig och 500 kcal i min kropp. Det kanske inte låter så skoj i textform, men det var lite snopet när man satt där och hade en sur gubbe brevid.

Halkbanan var inte så mycket att tala om, vi var fyra elever från min trafikskola och vi sladdade runt i två timmar på halt underlag. Superskoj och man fick sig verkligen en tankeställare om hur illa det kan gå när det är halt ute. Det gäller att inte hålla högre hastighet än vad väglaget tillåter.

Hopp, och nu var det lördag igen. Men allt är inte som vanligt! Jag var i Göteborg tidigare på en inofficiell utbytesstudentträff. Jag kan väl lika gärna erkänna att jag var en smula nervös innan, men det var helt obefogat och jag hade jättetrevligt. Mötte en drös med snälla människor och tillsammans åt vi en liten köttbit och så satt vi ner och diskuterade våra funderingar och jämförde olika organisationer.

Nu har jag precis tittat på Melodifestivalen och det är väl vad det är. Jag tittar mest för att jag inte har något bättre för mig men jag kan inte säga att jag som så många andra avskyr tävlingen. Den har något, ett svagt underhållningsvärde.

Ha en fortsatt härlig kväll!

/Axel

Arbetsintervju

Publicerad 2013-02-15 17:06:41 i Allmänt,

Jag blir så lycklig av att se folk som tittar in på bloggen, även om jag inte har skrivit något. Det medför i och för sig lite skuldkänslor, jag borde skriva oftare. Men det finns inte så mycket att skriva om, inte så mycket som handlar om USA i alla fall.
 
I går var jag på jobbintervju för ett sommarjobb jag har sökt på ett större företag. Jag har aldrig tidigare varit på en intervju tidigare, och ja, det var som det var. Intervjun inledes med en enkel fråga:
"Vad kan du tillföra till företaget?"
 
Eftersom företaget har flera hundra anställda och intervjun bara gällde ett sommarvikariat så är man bara en i mängden. Jag hade inte så mycket tid till att tänka över vad som var lämpligt att svara, men jag lyckades klämma ur mig att jag har en positiv inställning och sprider positiv energi. Självklart kom följdfrågan, "Tycker du att det är viktigt?". Tur att jag är någolunda snabbtänkt i alla fall, så jag lyckades svara att "Nej, jag vet inte om jag tycker det. Men det är viktigt att man inte sprider negativ energi!". Då blev han glad, och så flöt resten av intervjun på utan problem
 
Jag tror inte att jag kommer få jobbet, då många av de som var där för intervju var över 30 år och har antagligen redan massor av erfarenheter. Men, det gör mig inte så ledsen. Tack vare att jag fick komma på denna intervjun så har jag större möjlighet att göra ett bättre intryck på nästa jobbintervju som jag blir kallad till. 
 
Längre inlägg lovas i framtiden, men nu vet ni, och jag, vad jag sysslar med i mitten av februari, 2013.
Hej!

Akademisk tillfredsställelse

Publicerad 2013-02-05 22:19:35 i Allmänt,

Är det inte härligt? När två prov är avbockade - och man känner sig nöjd med resultatet. Det tycker jag i alla fall, och nu ska jag passa på att njuta av lugnet. Eller ja, lugnet. Jag får låtsas att det är lugnt även om jag vet att jag har oundvikliga läxor till både torsdag och fredag. 
 
Något som jag har funderat på är hur mycket fickpengar som är lämpligt att ha varje månad i USA. Jag har inte koll på om det behövs lika mycket som det skulle behövas i Sverige, men jag tror att grejor i USA generellt sett är lite billigare. Men som utbytesstudent åker man väl bara en gång, så det skulle vara tråkigt att ha för knapert med pengar. Därför har jag tänkt att en rimlig summa skulle kunna vara $450-500 (titta, så häftigt, jag använder dollartecknet). Den summan motsvarar ca. 3 000 SEK och skulle enligt min plan räcka till allt som man behöver köpa; kläder, kortare resor, aktiviteter med vänner, mat och lite annat småpyssel. Hur länge är man borta? 10 månader? 30 000kr. Det blir nog till att jobba hårt i sommar!
 
Jag har bestämt mig för att sluta vara självkritisk i slutet av varje inlägg så nu kommer jag istället att bjuda på en fin bild, håll till godo.
 
New York, 1932
 

Lite om mig

Min profilbild

Axel

Jättesnäll och ganska snygg 20-åring. Just nu i gymnasieskolans slutfas och till hösten har jag ambitionen att börja studera vid KTH i vår huvudstad. Läsåret 2013/2014 befann jag mig i Alabama, USA för ett år som utbytesstudent. Organisationen som jag åkte med var AFS (rekommenderas). Kvar finns bloggen, späckad med bilder och tankar. Allt från grundläggande förberedelser till hemresan. Håll till godo!

Mina senaste inlägg

Kategorier

Arkiv