Axel - i Alabama som utbytesstudent 2013/2014

Lägesrapport

Publicerad 2013-08-31 02:58:00 i Allmänt,

19:58
 
Nu är här fredagskväll och jag har avklarat min andra skolvecka, vilket gick smärtfritt bortsett från idag. Jag har plockat upp en förkylning eller något i den stilen så jag känner mig rätt så slö. En teori som jag har är att min kropp inte är så van vid de temperaturskillnader som jag utsätts för när jag går från 30+°C (utomhus) till 15-20°C (inomhus, många lärare har sin AC satt till 15°C). Eller så har jag fått den på annat vis.
 
Igår så var jag på min första fotbollsmatch, någonsin. Amerikansk fotboll, dvs. Det var min skola som spelade mot en närliggande high school och vi förlorade, men det var en häftig upplevelse ändå. Det är mycket grejer runt om själva spelet, så som skolband, cheerleading, maskotar, mat, osv. Jag kan dock inte påstå att jag förstår mig på reglerna, ännu.
 
Imorgon kl 08:00 så hoppar vi alla fyra in i bilen och sätter sikte mot sydkusten, där vi ska spendera helgen (labor day-weekend, jag är ledig på måndag, yay) hos min värdpappas bror. Om jag har förstått allt rätt så ska vi under helgen: titta på ett flygmuseum i Florida, besöka en strand och bjuda brorfarmiljen på restaurang. 
 
Hastigt inlägg, jag vet. Men tänk inte mer på det nu, titta istället på mina bilder!
 
 
 

Hamburgare och dylikt

Publicerad 2013-08-29 02:53:00 i Allmänt,

19:53, 2013-08-28
 
Just nu känner jag mig ganska slö. Idag när jag tränade med cross country gänget på skolan så sprang jag sammanlagt ~7 miles (11km) och igår så sprang vi 5 miles (8km). I 32 °C, solsken. Men jag är glad att jag sprang ändå. Annars hade jag haft lite för mycket ångest över gårdagens kaloriintag. 
 
Min granne Michael fyllde nämligen 16 igår, så då hakade jag och min värdbror Matthew på hans födelsedagsmiddag. Vi åt först på "Buffalo Wild Wings", där jag åt en rejäl amerikansk hamburgare. Tror den kallades för "Big Jack Daddy Burger", eller något i den stilen, haha. Efter middagen åkte vi till Yogurt Mountain, ett "frozen yogurt café". Frozen yogurt är en slags dessert, snarlik glass som existerar i olika konsistenser. Den erbjuds i form av vanlig glass men mest förekommande är nog den lite mer mjukglasslika varianten. Det var den vi åt igår. 
 
Som kund på Yogurt Mountain blev man tilldelad en bägare som man själv fick fylla upp med diverse olika yogurtsorter och toppingar. Jag, som inte riktigt hade uppfattat hur serveringen var upplagd trodde att man betalade för bägaren och att man sedan fick fylla den så mycket som man ville - men nej. Man betalade visst per viktenhet. Detta upptäckte jag dock när bägaren redan var fylld till bredden, så det slutade med 16 oz (450g) och en prislapp på $10. Men det var gott! Värre misstag har man ju gjort...
 
Nu ska jag fortsätta att ta det lungt. Imorgon så väntar ett styrketräningspass, min weight lifting class (har fortfarande träningsvärk sedan i tisdags) och sedan löpträning efter skolan. På kvällen ska jag åka och titta på min första fotbollsmatch (amerikansk fotboll). Det är min skola som spelar mot.. en annan skola. Intressant.
 
Jag låter bilderna tala för sig själva.

Bluesbror

Publicerad 2013-08-27 03:40:00 i Allmänt,

Här sitter jag i min värdfamiljs soffa och skriver. Jämfört med den Axel som satt här igår, så är dagens lite annorlunda. Han som sitter här nu är nämnligen medlem i skolbandet! 
 
När jag lämnade Sverige så hade jag lite förväntningar på hur livet här skulle se ut, men en sak kan jag säga med säkerhet: jag trodde inte att jag skulle bli en bandmedlem. Värt att påpeka är dock att jag inte är bandmedlem i den klassiska bemärkelsen, jag kommer inte spela något instrument. Istället kommer jag och en annan kille, Brent, att klä ut oss till "the Blues Brothers" och ja... se showa lite eller bara se allmänt stiliga ut när bandet spelar och marscherar omkring på fotbollsmatcher och dylikt.
 
Jag vet ännu inte riktigt vad jag har gett mig in på, men jag kände att det vore utomordentligt korkat att tacka nej till ett sådant här unikt erbjudande. När allt kommer omkring så är jag ju trots här för att uppleva amerikansk kultur och vad passar då bättre än att själv ta en plats mitt i den?
 
TANKEN är alltså att jag ska efterlikna snubben till vänster... hur det kommer att gå - det återstår att se.
 

måndagen den 26 augusti, klockan är 20:40

Inte så mallig (hahaha mall, galleria på engelska)

Publicerad 2013-08-25 03:35:10 i Allmänt,

Lokal tid blablabla 20:35
 
Idag orkar jag inte skriva så mycket, men jag har varit duktig och släpat med mig kameran hela dagen så nu ska jag visa bilder!
 
Vi började dagen med att åka till en gigantisk galleria där för att möta upp min värdmammas dotter Laura med familj. Vad gör man i en galleria egentligen? Går omkring och tittar, handlar, äter och ibland så får man även miniräknare. Japp, så var det idag i alla fall. Jag behöver en miniräknare till skolarbetet och för att jag ska slippa köpa någon halvdan så fick jag låna en av Laura, smidigt. 
 
När vi var klara där så åkte vi hem och sadlade om för "Springfest", som inte har något med våren att göra. Det är ett årligt evenemang som äger rum i den närliggande byn Springville. Människor som försöker sälja saker, och så underhållning så klart. Hela eventet var väldigt... country. 
 
 
 
Ja, man kunde åka tåg innuti gallerian.
 
 
Det fanns ungefär 10 olika restauranger att välja bland när det var dags att beställa mat. Jag valde Chick-fil-A, som jag har nämnt tidigare. Såhär ser alltså pommesen ut där. Coolt!
 
 
En olycksplats som vi passerade på vägen hem. Det är dumt att smsa och köra bil.
 
 
Mina "fynd". Jag vill bara säga att jag ansträngde mig inte för att få det att se snyggt ut på bilden.
2st löpartröjor, $20/st. 40% rabatt!
1st skjorta som är mycket snyggare än vad den ser ut att vara på bilden, $50.
1st par jeans, $15(!!!)
 
 
Här är min walk-in-closet!
 
 
Återförenade!
 
 
Man behövde inte oroa sig för folk med vapen på festivalen, för det var förbjudet!
 
 
När jag sprang runt bland alla människor så hörde jag ett tåg som tjöt, och då kände jag mig tvungen att ta en bild. Inte så roligt kanske, jag vet.
 
 
Cheerleading. "Sånt som man ser i filmer."
 
 
Country music all the way 
 
 
Popcorn här i Amerika.... Karamelliserade. 

Jag hänger med

Publicerad 2013-08-24 04:25:00 i Allmänt,

Lokal tid (central time): 21:25
 
Nu har jag inte skrivit på några dagar, men så kan det bli ibland. Min ambition har aldrig varit att skriva dagligen, även om jag har gjort det under vissa perioder. När jag väl sätter mig ner för att skriva så brukar jag lägga ner förhålladevis mycket tid på det, en av anledningarna till att inte har skrivit. Men, som någon kanske kommer ihåg så tycker jag att ursäkter om uteblivna blogginlägg är ganska tråkiga, så nu lämnar vi det...
 
I onsdags under den fjärde och sista lektionen så blev jag kallad till "the office", och jag trodde självklart att jag hade ställt till med något. Kanske var de fortfarande sura på mig för att jag hade gått till mitt skåp innan klockan 07:55 på morgonen? Japp. Du läste rätt. Man får alltså inte vistas i korridorerna förrän klockan är fem i åtta. Det var inte så lätt för mig att veta, så det slutade med att vaktmästaren kom dit och frågade om jag visste "where I was supposed to be". Men det handlade inte om det, istället så handlade det om ett språktest som alla utbytesstudenter samt en nyinflyttad kille från Kenya var tvugna att ta. Testet gick bra, tror jag.
 
Roligare var det i alla fall när jag lämnade testrummet och kom ut i korridoren. De flesta hade lektion vilket innebär att det är väldigt lungt överallt. Men helt plötsligt så hörde jag hur någon bakom mig ropade "Hey!! Are you Axel?", jag svarade artigt att ja, det är jag. "Can I take a picture with you?". Javisst, det kan du väl få. Jag blir lite förvånad att de hade koll på vem som var jag, eftersom jag vid det laget inte hade pratat med överdrivet många. Men de förklarade att nästan alla vet vem jag är och att "people have been talking about you". Som tur var hade det bara sagts positiva saker. "They said you were cute". "Your accent is really cool". Tack så mycket. Det är alltid roligt när folk kommer och småpratar i korridoren, synd bara att rasterna aldrig är längre än fem minuter. Man hinner nästan aldrig prata färdigt =(
 
Det var onsdagens stora händelse. Jag försöker klura ut om det hände något roligt igår (torsdag) men nej, det hände nog inget outstanding. Lite roligt var det i alla fall under fysiklektionen. Läraren, Mr. Gold, ägnade lektionen till att gå igenom "the metric system"... Ni kan ju gissa vem som bemästrade det. Uppgifterna var enkla. Omvandla centimeter till kilometer, m/s till km/h, osv. 
 
Idag däremot var en fin dag. PT (physical training) under ROTC-klassen, vilket var kul. Löpning. Något som jag behärskar! En av de äldre killarna (iofs i min ålder) påstod att han hade satsat $5 på att jag skulle vara snabbast av alla...så jag kände lite press. Som tur var lyckades jag också nå fram till "mållinjen" först, men nu i efterhand så tvivlar jag på att han hade satsat pengar. Han ville nog bara skoja lite.
 
Jag har under veckan smygit runt och försökt lära mig något om skolan sportutbud, och min research ledde idag till att jag tränade med skolans cross country (terränglöpning, typ) team. Det var kul, och jag tror att tränaren, som av en händelse råkar vara fysikläraraen, var lite imponerad när jag hakade på de snabba gänget under hela träningen. Dock så är jag inte van vid att springa i 30 gradig värme, stekande sol och med en luftfuktighet så hög att man nästan kan skära med en kniv igenom luften.
 
En kort resumé av en lång vecka som har gått fort. Väldigt snurrigt. 
 
Såhär ser alla lås ut, på alla skåp. Så man kan i princip säga att jag öppnar ett kassaskåp, varje dag. Det är så det känns, i alla fall. Jag använder faktiskt inte skåpet så värst mycket. Mest för idrottskläder. Hur som helst, väl spenderade $40.
 
Här är min skolbuss som jag åker på varje morgon! 01-2. Det tar cirka 30 minuter från huset till skolan med buss, 9 minuter med bil. Förutsatt att det inte är trafikkaos, vilket det alltid är på morgonen.
 
 
 

Idag blev det bara 650 ord

Publicerad 2013-08-21 03:52:17 i Allmänt,

Besöksrekord igår, yay.
 
Idag tänkte jag berätta om de fyra ämnen som jag har haft idag. Jag minns inte om jag har berättat om hur schemat är uppbyggt, men jag tror inte att jag har gjort det. Vanligtvis i amerikansk skola så har man alla sina ämnen, varje dag. I samma ordning. Varje dag. Men på min skola är det lite annorlunda, de har valt att dela upp ämnena så man har hälften av ämnena första dagen, och den andra hälften andra dagen. Det har därför skapat namn på dessa olika dagar, Maroon-day och White-day. 
 
Måndagar och onsdagar är alltid maroon-days och tisdagar och torsdagar är alltid white-days. På fredagarna kör de varannan vecka, så nu på fredag är det en maroonday och nästa fredag en whiteday. Nu tänkte jag presentera vilka ämnen som jag har under de olika dagarna (om ni inte redan har klurat ut det själva)
 
Maroon days:
  • ROTC
  • Algebra 2
  • US History (1877 - Present)
  • English 12
White days:
  • Art 2
  • Physics
  • Weight lifting
  • Drama
Jag vet att förklaringen har sina brister, men det får duga för tillfället. Jag har faktiskt ansträngt mig!! Nu ska jag istället summera ihop vad skoldagen bestod av.
 
Första lektionen var Art 2. Tvåan indikerar att det är en fortsättning på Art 1 (en kurs som jag inte har läst) men jag tror nog att jag ska klara mig fint i alla fall. Läraren var snäll och det verkar som om hon gillar utbytesstudenter. Tur!!!
 
Fem minuter rast och sedan var det dags för mig att söka upp fysiksalen. Det gick bra. Fysiken tror jag kan bli ganska rolig, förutsatt att det inte är överdrivet mycket plugg. Läraren (som f.ö. har en väldigt... intetsägande personlighet) berättade att han inte gillade att ge läxor, så jag antar att det är ett plus. Det visade sig även att fysikläraren är coach för cross country running (löpning i skogen, typ?) och track (springa på löparbana) och han frågade om jag ville komma på eftermiddagens träning. Eftersom jag var oförberedd och inte hade några grejer med mig så tackade jag nej, men jag måste försöka ta mig dit inom snar framtid. Det enda problemet som måste lösas är hur jag ska ta mig från träningen (som är vid skolan) och hem när den är slut... Skolbussen väntar icke!
 
Weight lifting lektionen var ett skämt, alla satt och väntade på golvet i 20 minuter innan läraren kom, gick igenom reglerna och gick och satte sig vid en dator. Instruktionerna vi fick var att "nu kan ni prata med varandra resten av lektionen". Men vi ska nog börja "på riktigt" nästa vecka. Mötte några trevliga elever där som jag sedan åt lunch med. Speciellt en av dem var väldigt fascinerad av Sverige. Roligt!
 
Sista lektionen var drama. Jag hade tidigare förstått att lektionen gick ut på att läsa pjäser, inte att spela teater. Även om det är något som jag antagligen inte skulle syssla med hemma i Falkenberg så kan jag nog tänka mig att fortsätta med denna kursen, förhoppningsvis är den inte jättekrävande även om det antagligen kommer bli en del läsning. 
 
Jag har märkt att jag på senare tid har slutat att läsa igenom mina inlägg innan jag publicerar dem, och jag känner inte för att göra det idag heller. Därför ber jag i förväg om ursäkt för eventuella stav- och grammatikfel.
 
Hälsningar,
en svensk i Amerika

Min första skoldag (900 ord...)

Publicerad 2013-08-20 02:23:07 i Allmänt,

Om jag skulle skriva att dagen har varit perfekt - då skulle jag ljuga. Men min personliga åsikt är att jag har klarat av min första skoldag bra, med tanke på mina tidigare erfarenheter (vilka är noll, jag har ju aldrig gått i en amerikansk skola förut). 
 
Dagen började tidigt, alarmet ringde "at six AM" och då steg jag upp, duschade och åt frukost. Sedan var det dags att gå ut för att vänta på skolbussen som passerar förbi på gatan där jag bor. Vi är fyra stycken som går på vid mitt "bus stop". Min värdbror Matthew och en kille som kallas för Jonjon. De går bägge i 8th grade, sista året på middle school (svensk motsvarighet: åttonde klass, högstadiet). Och så är det jag, som går i 12th grade och vår granne Michael, som går i 10th grade. Bussresan tar runt 25 minuter, då det är totalt trafikkaos i denna lilla by på morgonen. 
 
Hur som helst, jag anlände till skolan ungefär tio minuter innan första lektionen vilket var bra, då man ska samlas i ett speciellt klassrum varje morgon den första veckan, nämligen i sitt "home room". Så jag gick fram till lapparna som satt uppsatta på väggen i korridoren och läste snabbt och smidigt ut att jag skulle gå till sal 306. Det stod redan ett par ungdomar som pratade och pekade på "min" lapp så jag frågade dem om de också skulle dit, vilket de självklart skulle. Nu slapp jag gå ensam, yay.
 
I sal 306 delades det under 20 minuter ut mängder med papper, innan det var dags att bege sig till dagens första riktiga lektion: ROTC. "Militärgrejen", alltså. Skolan själv presenterar det som ett "Leadership program founded on and sorrunded by military values". De skriver även att "despite the military presence, this program will be focusing more on improving you as a young adult and giving you important resources to use later in life. You will find that this class offers more useful information for daily life than any other class offered at this school". Min spontana reaktion efter en lektion är: att hela grejen känns konstig... Dock så tror jag att det kommer bli bättre när man fattar vad det går ut på. Men att svara "here, Sergeant" under uppropet känns lite fånigt.
 
När klockan ringen är lektionen slut och då har man fem minuter på sig att springa till skåpet, hämta nya saker, och ta sig till nästa lektionssal. Vilket i mitt fall var matte. Åh, matte. Det var på lätta steg som jag med militärlektionen i ryggen, fylld av lättnad, dansade mot mattelektionen. Supertrevlig lärare, trevliga elever. Lagom svårighetsgrad. Den här lektionen kommer jag att gilla! 
 
<pip, pip, pip> 
 
Dags att ta sig till nästa lektionssal. Den här gången var det dags för amerikansk historia. Vi började med ett litet quiz i amerikansk historia, och gissa vem som fick 4/20 rätt? Jag! Vi hade bara lektion i 30 minuter innan det var dags för lunch. Skolmaten kostar $2,25 och jag kan väl säga att än så länge ser jag inget som tyder på att maten ska vara prisvärd. Slaffsig hamburgare och vattniga pommes. Jag får väl se vad som serveras i framtiden, höjs inte standarden kanske jag väljer att ta med mig mat hemifrån. Jo, just det... Det stora dilemmat. Vem ska jag sitta med i matsalen första skoldagen? Jag var inte så orolig faktiskt i förväg och för stunden så tyckte jag att jag löste situationen bra, fast nu i efterhand kanske man kan tycka att jag var lite feg som satte mig med de andra utbytesstudenterna. Well, well. Efter 25 minuter lunchrast så var det tillbaka till historialektionen och köra lite genomgång på något som vi tydligen ska ha prov på, på fredag! Spännande att se hur det går. 
 
<pip, pip, pip>, igen.
 
Fjärde och sista lektionen för dagen: Engelska. Lektionen inleddes med 30 minuters prat av läraren, där hon bland annat presenterade mig (tack, det var snällt!) och lät mig översätta en mening till svenska som, såklart, ingen förstod sig på. Tillsammans så läste vi en historia och fick sedan som uppgift att avsluta den själva. Jag hade inte så bra fantasi just då så mitt slut blev lite kortfattat, men nog tycker jag att kvalitén var godkänd med tanke på att engelska inte är mitt modersmål.
 
14:50, eller 2:50 PM ringlde klockan för sista gången och då så var det bara att sätta fart emot skolbussen som sedan tog mig tillbaka till huset där jag bor. JA, bussen jag åker på är en klassisk gul skolbuss som säkert alla har sett på filmer eller bilder, eller liknande. Jag lovar att ta kort på den, någon dag.
 
Känner mig sugen på att avsluta inlägget med en bild på något... men jag har inget relaterbart till inläget. Så det får bli en från AFS-lägret/mötet/whatever i Nashville. Här är jag och två andra utbytesstudenter, från Chile respektive Turkmenistan.
 
 

Kalas #2

Publicerad 2013-08-19 02:11:40 i Allmänt,

Precis som jag nämde igårkväll så väntade det ännu ett födelsedagskalas idag, för idag så fyller min värdpappa 50! Grattis! Det firades med ett restaurangbesök efter kyrkan med ett gäng vänner till familjen. Vi åt på ett japanskt ställe där maten tillagades på en stor stekyta mitt framför ögonen på oss, riktigt nice. Man fick välja en råvara som man ville ha tillagad och sedan så serverades stekt ris och grönsaker. Jag valde att satsa på lax. Ris och grönsaker severades till alla, oavsett vilken proteinkälla man valde som tilltugg. Självklart så skulle vår personlige kock spexa lite och det gjorde han bland annat genom att styra upp något slags lökringstorn som jag dokumenterade. Trevligt, trevligt.
 
Nu sitter jag här och om ca 13h så börjar jag high school. Det är lite pirrigt, men jag tror att jag kommer klara mig fint. Bara jag hittar rätt och lyckas klura ut hur man ska få upp skåpet... 
 
 
 

Roll tide

Publicerad 2013-08-18 04:37:27 i Allmänt,

Hejhej! (Lokal tid 21:38)
 
Idag hoppade hela gänget in i familjens mindre bil och satte kurs mot Tuscaloosa, där ett barnkalas väntade. Lite mer bakrundsfakta på Tuscaloosa. Det är en universitetsstad som ligger relativt centralt i Alabama. Där finner man bland annat Collegefotbollslaget "Crimson Tide" som tillhör University of Alabama. Jag är inte ute efter att skryta... men en rolig detalj är Crimson Tide förra säsongen slutade på första plats! "Roll tide" är frasen som man använder för att hylla fotbollslaget. Det är inte ovanligt att folk har "Roll tide" på sina nummerplåtar, brevlådor eller till och med hus!
 
På barnkalaset så firades Carly, min värdmammas dotters dotter, som fyllde 1 år. Kalaset var förhållandevis påkostat, med tanke på att man troligtvis inte kommer ihåg så mycket från sin första födelsedag. Men mig gjorde det inget, det blev ju trevligare för oss andra. Nu när jag tänker efter riktigt noga så kommer jag ihåg min första födelsedag. Den firades med spaghetti och köttfärssås(?) hos min farmor och farfar i Varberg. Gott.
 
Drycken som serverades vid dagens tillställning var "Sweet tea", en dryck som är överdrivet populär här i södern. Det är helt enkelt vanligt svart te, nedkylt, gärna med is, och sötat. Enligt halvsäkra källor så är det dubbelt så mycket socker per volymenhet i sweet tea som i coca cola, så ja. Det är alltså väldigt sött. Personligen så tycker jag inte att det är jättegott, men det är egentligen inget fel på smaken. Det är sötman som blir för mycket. Imorgon väntas ytterligare än födelsedag, för då är det nämligen min värdpappa som fyller 50! Nu gäller det att jag kommer ihåg att gratulera honom!!!
 
Nej, nu ska jag snart sova. Hejdå!
 
Lilla familjebilen
Kalas.
 
 

Träningsmotivation sökes

Publicerad 2013-08-16 23:00:04 i Allmänt,

Lokal tid: 16:00
 
Idag så var jag ute och sprang för första gången sedan 31 juli, vilket innebär att det även var första gången som jag sprang på amerikansk mark. Jag känner att det kommer bli svårt att hålla träningsmotivationen uppe om jag inte kan hitta något annat ställe och springa på än gatan där jag bor...
 
Jag hade planerat att springa gatan upp och ner totalt fem gånger, men när jag var nere och vände den fjärde gången så såg jag en stor och läskig okopplad hund, så jag valde att nöja mig med fyra "varv".

Lock-in

Publicerad 2013-08-16 00:17:00 i Allmänt,

Lokal tid 17:18
 
Inatt stannade jag uppe alldeles för länge, men det kunde liksom inte hjälpas. Jag och min värdbror hakade på en kyrkaktivitet som gick ut på att många barn och några ungdomsledare "låste in sig" i en av kyrkans lokaler för att sedan spendera natten där tillsammans. Jag hade till en början lite svårt att bestämma mig om jag skulle ta mig dit eller inte, men jag ångrar inte mitt beslut att haka på. Det hade ju varit dumt av mig att stanna hemma, nu när jag ändå inte har något planerat på hela veckan.
 
Tiden som inlåst ägnades huvudsakligen åt lekar och spel, men även till att bara prata. Engelska. Med risk för att låta lite för självgod så måste jag ändå erkänna att jag gillar uppmärksamheten, eller kanske borde jag skriva intresset, som vid några tillfällen infann sig kring mig och mitt exotiska hemland. Det är skönt att sitta inne på ett samtalsämne där man har hyggliga faktakunskaper och som folk gärna vill höra mer av.
 
Jag berättade vid något tillfälle att jag brukar cykla ganska mycket hemma, till skolan och till kompisar, och så vidare. Jag försökte vara tydlig med att vi använder cyklen framförallt som transportmedel, och inte som träningsredskap. Då dök frågor upp som om "do y'all have cars in Sweden?", och jag svarade artigt att ja, det har vi, men att vi cyklar ändå för att samhället ser lite annorlunda ut och för att möjligheten finns. Då fick jag istället frågan om jag skulle vara med i Tour de France(!!!). Det var väl ungefär här någonstans som jag förstod att det är nog ganska ovanligt med cyklister runt omkring Birmingham, i Alabama. 
 
Hur som helst så hade jag en trevlig kväll/natt och en god dags sömn som väntade när jag kom hem runt niotiden imorse. 
 
Igår höll jag även i en tvättäkta "red cup" (välkända från amerikanska filmer) för första gången. Kul grej, sådär.
 

Väder och vind

Publicerad 2013-08-15 00:00:00 i Allmänt,

Klimatet här är annorlunda från vad jag är van vid. Det är varmare - men inte så mycket varmare som man kan tro. Temperaturen ligger oftast mellan 75° och 90°, men snarare närmare 90° än 75°. Varför jag skriver temperaturen i fahrenheit? I don't know. Jag försöker lära mig fahrenheitsystemet och det är faktiskt enklare än vad man kan tro. Hur som helst så motsvarar 75° fahrenheit ungefär 24° celcius och 90° ungefär 32°. 
 
Den stora skillnaden är luftfuktigheten, som här är väldigt hög. Det gör att även om det "bara" är 30°C ute så upplevs det lika jobbigt som vad 40°C hade gjort i en "torrare" delstat, t.ex. Arizona (där f.ö. min "värdmorfar" bor). Att det denna sommaren har regnat ovanligt mycket har ju inte direkt gjort att luftfuktigheten sjunkit. Nu när jag tänker efter så har det regnat i princip varje dag sedan jag kom ner hit, till Alabama.
 
Nu brukar ju inte Apples-väderapp vara den mest pålitliga, men den ger ändå en hyffsad indikation på regn- och åskskursfrekvensen här.
 

St. Clair County High School

Publicerad 2013-08-14 18:22:00 i Allmänt,

Lokal tid: 11:23
 
Nu har jag och min värdmamma efter många försök till telefonsamtal äntligen varit och pratat med folket på skolan där jag ska gå. Vi har även satt ihop ett schema åt mig, så nu vet jag vad som väntar mig när skolan drar igång. Jag kommer att vara en senior, jag kommer alltså att gå i "the 12th grade", vilket är det sista året på high school.
 
Ämnena som jag kommer att läsa är följande:
 
English 12
Engelska, helt enkelt.
 
US History
Amerikansk historia, fram till år 1877. Eller om det var från och med år 1877...
 
Algebra 2 w/o trigonometry
De erbjude två olika "Algebra 2" kurser, en med trigonometri och med utan. Studievägledaren började med att placera mig i den utan, men om det skulle vara för lätt så kan jag enkelt byta upp mig.
 
Physics
Fysik.
 
ROTC
Jag vet fortfarande inte riktigt vad detta innebär, men det ska tydligen ha något med armén att göra. Typ "military training". Men det var tydligen väldigt populärt på skolan, och många väljer det inte för att de vill gå med i armén, utan bara för att det är kul. Det ska också vara socialt.
 
Arts 2
Rita och måla.
 
Weight train
Styrketräning
 
Drama
Detta är väl den enda klassen som jag är lite skeptisk till. Jag tror att det går ut på att... läsa pjäser. Men jag är inte så orolig. Om jag inte trivs så kan jag enkelt gå till studievägledaren och byta till något annat.
 
 
Dum som jag är så tog jag inte några bilder på skolan, men jag lyckades hitta en på internet. Skolan är väldigt fräsch, den byggdes för bara några år sedan. 2007 eller 2008 tror jag att det var. Av okänd anledning så är inte min berättarglädje på topp idag, så därför nöjer jag mig med detta, något kortfattade, inlägg.
Hej!
 
 

This post is way too long

Publicerad 2013-08-14 04:12:22 i Allmänt,

Lokal tid (central time): 21:12
 
Jag hade förväntat mig att dagen idag skulle ta ungefär samma form som gårdagen - men det visade sig att jag hade fel. Igårkväll började luftkonditioneringen i huset att krångla och det är som ni säkert förstår, ett stort problem. Det medförde i alla fall att min värdpappa var tvungen att stanna hemma från jobbet för att någon gång under förmiddagen ta emot en "repair guy" som skulle komma för att reparera den.
 
När vår repair guy var klar runt lunchtid så hoppade jag, Matthew (värdbror) och Randall (värdpappa) in i familjens truck för att äta lunch: Kinabuffé. Likt den andra mexikanska restaurangen vi åt på så fick man här ingen kniv, utan bara en gaffel. Faktum är att den enda gången jag har hållit i en kniv sedan jag kom till värdfamiljen var vid middagen idag när vi åt en köttbit, och då användes kniven till att dela köttbiten i mindre bitar - sedan lades den åt sidan. 
 
Tillbaka till maten: Det var gott. När vi hade ätit upp och pratat färdigt så tog vi trucken till Walmart (en affär som har allt) på andra sidan av parkeringen, där jag köpte lite hygienartiklar och en amerikansk mobil. Så om nu någon, mot förmodan, skulle vilja nå mig så kan ni göra det på +1 (205) 352-6040. Till telefonen (som ni kan se lite längre ner) köpte jag även ett prepaid card för $45, och då fick man ringa, smsa och surfa obegränsat i en månad. Ett bra erbjudande tänkte jag, men kort efter inköpet insåg jag att jag inte har så många vänner här ännu. Nåväl, förhoppningsvis ändrar det sig inom snart.
 
Vi lämnade Walmart och åkte vidare till the Home Depot, som är typ Clas Ohlson, Överskottsbolaget och ett stort byggvaruhus sammanslaget. Här köpte min värdpappa en pump till luftkonditioneringen. En rolig detalj är att han får 10% rabatt på alla "home depots" då han har varit med i armén. 
 
Nu börjar det bli mycket att skriva känner jag. Men efter Home Depot så åkte vi till en skobutik där min värdbror köpte ett par skor och själv köpte jag ett par låga converse ($45 plus 10% skatt) och några par strumpor. Det är lite lurigt här, för att priset står alltid utan skatt så man måste lägga på 10% i huvudet för att veta vad man egentligen ska betala. Efter skobutiken for vi vidare och handlade vi lite ingredienser till middagen.
 
Min värdpappa sammanfattade dagen med att säga "we've been shopping like girls", och det tycker jag väl sammanfattar dagen bra. Någon gång under shoppingturen stannade vi vid en bank så att jag kunde ta ut pengar, men jag kommer inte ihåg när.... tror det var efter Walmart. 
 
Jag borde verkligen runda av nu, men jag har lite kvar att berätta... Nu under kvällen så har vi gått igenom en "host family questionnarie" som AFS gav mig, man kan väl säga att vi har diskuterat regler och ansvarsområden. OCH! Så har jag passat på att tvätta kläder. Själv. Nu kan alla där hemma vara stolta över mig.
 
Godkväll/natt/whatever!!!
 
Den ena av familjens bilar, trucken. Den andra bilen är lite smidigare men inte riktigt lika cool. Bild utlovas inom kort.
Androidägare för första gången i mitt liv.
 
 
*** Med reservation för stavfel (orkar inte läsa igenom) ***

Hi y'all!

Publicerad 2013-08-13 04:11:00 i Allmänt,

Lokal tid: 21:11
 
Vi skulle visst inte till skolan idag - istället ska vi gå dit på onsdag. Så idag har jag passat på att lära känna grannarna samtidigt som min värdbror har hjälpt dem att flytta grus. De har byggt en ny altan som deras hundar gillar att lägga sig under, speciellt när det regnar. Problemet är att då blir hundarna väldigt leriga så därför vill de fylla ut ytan under altanen med grus.
 
Jag blev även vittne till en rejäl regnskur och dess eftermäle. När jag efterråt tog kort på ångorna som reste sig ur asfalten så tyckte barnen på gatan att jag var konstig och så förklarade de att "så ser det ut varje höstmorgon". Whatever, jag tyckte att det var lite coolt.
 
 
Något annat som jag har noterat här nere i den amerikanska södern är att folk pratar inte engelska så som jag är lärd att man ska prata engelska enligt det svenska skolsystemet. Ett uttryck som används väldigt mycket är "y'all". "Y'all" är en sammandragning av orden "you" och "all", och det används hela tiden.
 
"So what sports do y'all play in Sweden?"
"How are y'all doing?"

Ett nytt hem

Publicerad 2013-08-12 16:51:00 i Allmänt,

Lokal tid: 09:51
 
Hej allihopa. Nu tänkte jag introducera er till min nya familj, the Johnston's.
 
Från vänster: Randall, Lynn, Matthew
 
Men vänta. Är inte jag en del av denna familjen nu?
Visst är jag det!
Notera gärna min röda t-shirt. Jag har redan fått lära mig vilket fotbollslag det är som gäller, Alabama Crimson Tide!

Om det skulle vara av intresse att se hur jag bor, så är här hela huset framifrån. Insidan kan jag visa en annan dag.
Lite från sidan. "Plantation pines" är namnet på området som jag bor i (ett samlingsnamn för alla hus på gatan, I guess).
Och så här ser det ut när man tittar ner utmed gatan. Det är en återvändsgränd så... inget speciellt kanske.
En vanlig brevlåda.
 
Jag är inte helt hundra på vad som ska hända idag ännu, men planen är att vi ska ta oss till skolan som jag ska gå på och fixa med lite papper. Jag återkommer senare med en mer detaljerad rapport.

En lång resa, helt enkelt

Publicerad 2013-08-12 03:23:00 i Allmänt,

Innan ni påbörjar att läsa denna långa historia så tänkte jag passa på att inte be om ursäkt för att jag inte har skrivit något sedan i onsdags. Jag har helt enkelt haft fullt upp med annat och inte kommit åt internet förrän nu. Nu tänkte jag i alla fall bjuda på historian om hur resan hit gick, så gör er redo för en textvägg.

Lokal tid (central time) 20:25

Nu har jag äntligen kommit fram till familjen där jag ska bo under de kommande månaderna. Resan gick i stort sett bra, även om jag vissa gånger blev lite förvirrad. Men jag ska börja från början. Här är en bild på mig som jag knäppte av på det första planet. Trött men glad.

 
 

 

Jag anlände till Paris enligt tidsplanen och efter lite flygplatshäng på Charles de Gaulle med Anna, som skulle vidare till LAX, så var det dags att sätta sig på nästa flight. När jag gick mot min gate så hörde jag att någon ropade ut ”Mr Axel Ericsson” i högtalarsystemet över hela terminal 2E. Då hoppade jag till. Jag visste att de inte hade påbörjat boardingen ännu, men visst blev jag lite skraj ändå. Det var tydligen så att jag var tvungen att visa upp mitt visum innan jag fick gå på planet.

 

Nåväl. Jag landade på JFK (i New York) och att ta sig igenom immigration gick ganska smärtfritt, enklare än jag hade förväntat mig. Jag hade inte riktigt förstått vad som skulle fyllas i på deklarationslappen, men ”min” gränspolis var snäll och blev inte arg på mig. Drygt en timme efter att jag steg av planet var jag ”inne i landet” och mötte där upp AFS-volontärerna som skulle, efter att vi inväntat Stockholmsgänget som flög ifrån Arlanda, ta oss till flygplatshotellet.

 

På hotellet kryllade det med AFS-folk, volontärer som organiserade och studenter som skulle åt alla möjliga håll och kanter. Mat serverades och jag gick och la mig kort därefter. Jag somnade omkring 21:00 lokal tid (eastern time), efter ca 24h på resande fot.

 

Nästa morgon (torsdag, 8 aug) var det väckning 05:45 då bussen som skulle ta mig till flyget mot Nashville, Tennessee avgick 06:30. I bussen delades det ut flygbiljetter och frukostpengar som skulle spenderas när vi tagit oss igenom säkerhetskontrollen. ”Vi” i detta sammanhang står för jag och de tre italienare som jag gick genom säkerhetskontrollen och småpratade vid gaten med.

 

Det hade tydligen redan varit mycket förseningar den dagen så att flygfältet var fullt med plan som stod i kö för att få lyfta, men det gjorde inte mig så mycket. Jag hade fin utsikt från mitt fönster.

Väl framme i Nashville så blev vi upplockade på flygplatsen och då visade det sig att det hade varit mer AFS-folk än jag och de tre italienarna på planet. Utöver oss var det två tjejer från Kina, två från Norge, en från Nya Zeeland och en från Bolivia. Vi blev upplockade av volontärer med bil och sedan levererade till en ”arrival orientation”, ett slags förberedelseläger med en övernattning innan det är dags att träffa sin värdfamilj. Nu var klockan ca 12:15 (central time, en timme längre bort än eastern time). Här fanns det ytterligare ett gäng med glada utbytesstudenter att lära känna. Utöver de länder som jag redan har nämnt så fanns här folk från Japan, Thailand, Turkmenistan, Chile, Tyskland, Ryssland och Finland. Hela eftermiddagen och kvällen ägnades åt att ha kul och åt att vila upp sig inför morgondagen.

Tog knappt några bilder i Nashville, men här är en som jag tog med mobilen. Trevliga vänner från alla världens hörn.

 
 

9 aug. Åt frukost, tog en dusch och sedan var det dags att påbörja de teoretiska förberedelserna. Information och diskussion om vad som väntar oss, vad värdfamiljen har för förväntningar, vad skolan har för förväntningar och allmänt om vad man ska göra i olika situationer. Lite likt förberedelselägret i Stockholm, men ändå bra med en uppfräschning.

 

16:00 var det dags för avresa mot Alabama. En kvinna som jobbade för AFS i Tennessee hade hyrt en stor truck (Ford F-150), så det var bara att slänga upp alla väskor på flaket och ge sig iväg. Utöver mig så var det fyra andra utbytesstudenter som skulle ner till Alabama. Vi blev skjutsade till gränsen mellan Alabama och Tennessee, en biltur på ca 90 minuter, och där blev tre av oss upplockade av sina respektive värdfamiljer, men av olika anledningar så kunde inte min och tjejen från Finlands värdfamilj vara där, så vi fick hoppa in i en ny bil och åka med två jättetrevliga volontärer ner mot Birmingham som är den största staden i Alabama. På vägen stannade vi och åt på ”Chick-Fil-A” som är ett... snabbmatsställe. De serverar ”fried chicken sandwiches” och deras pommes kallas för "waffle potato fries", så de ser lite annorlunda ut. Delicious.

 

Väl framme i Birmingham så mötte jag min värdpappa som sedan körde mig den sista biten hem till Odenville, där jag nu sitter och skriver. Jag har massor av kul saker att skriva om, men ett inlägg i taget får räcka.

Hoppas nu att alla har det så bra, för det har jag i alla fall!  

Nummerplåten bak på en av familjens bilar.

 
 

Jag flyger

Publicerad 2013-08-07 06:50:00 i Allmänt,

Så var det dags. Dagen som jag har sett fram emot på med skräckblandad förtjusning, den är här nu. Idag flyttar jag, på sätt och vis, hemifrån. Det känns faktiskt lättare än vad jag tycker att det borde göra. Visst - det kommer att finnas stunder då jag kommer att sakna vänner och familj, men just nu så känner jag mig bara så för-e-bannat taggad på att kasta mig i Amerika och med dunder och brak bli en del av kulturen. Eller något i den stilen...
 
Jo, just det. Jag har fipplat lite med tidsinställningen. Precis nu, när detta inlägget publiceras är det tänkt att mitt första plan ska lyfta, så om du sitter och läser detta 06:50 på morgonen så skänk mig gärna en tanke. Jag vet att jag har skrivit om detta förr, men bloggen har fått så många nya läsare att jag passar på att presentera dagens reseplan ytterligare en gång.
 
06:50: Mitt första plan lyfter från Landvetter
09:00: Mitt första plan landar i Paris (restid 2 timmar och 10 minuter)
13:40: Mitt andra plan lyfter från Paris och tar sikte mot New York
15:55: Mitt andra plan landar i New York (restid 8 timmar och 15 minuter, notera 6h tidsskillnad)
<16:00: Här är tiden lite oviss. Men tanken är att jag ska ta mig igenom immigration på JFK och sedan bli vägledd av AFS-volontärer mot hotellet där jag antaligen kommer att somna rätt så tidigt...
 
Vad som ska hända imorgon, det vet jag inte än! Kanske får ni läsa om det i ett senare inlägg?
 
Hejdå, Axel
 
 
 

Vi ses på andra sidan

Publicerad 2013-08-06 21:04:00 i Allmänt,

Ojdå. Nu var det visst min tur att skriva det där inlägget som jag tror att de flesta utbytesstudenter har sett fram emot att få skriva, det sista inlägget i Sverige.
 
Idag så har jag hunnit med lite olika saker. Jag började med att besöka badhuset med de delar av familjen som fortfarande är hemma. Eftersom mina vanliga badbyxor är nedpackade så fick jag ta ett par gamla, alldeles förlånga, badbyxor. De var så långa så att de gick ända ner till knävecken, vilket visade sig vara ett olämpligt ställe för ett par badbyxor att nå till. Efter ca 800 simmade meter så kände jag hur det skav till i höger knäveck vid varje benspark och redan där så var skavsåret ett faktum. Nåväl, jag ska nog överleva trots denna lilla motgång.
 
Jag packade färdigt min resväska som nu står nere i hallen, tjock och glad. 19 kg blankt slutade vikten på, det tycker jag känns lagom. AFS har skrivit i sina papper att det incheckade bagaget plus handbagaget inte får väga mera än max 25 kg, och det är jag inte ens i närheten av.
 
På tal om AFS... så blev jag uppringd av Johan på kontoret tidigare idag. Han ville kolla så att allt var under kontroll eftersom jag ska resa själv från Landvetter. Tydligen så kommer de som flyger från Arlanda att få vägledning av volontärer på plats, så det var därför han ville dubbelkolla med mig. Han nämnde även att han var lite avundsjuk på min placering och att det inte var så många som blev placerade i södern, så det känns grymt. Jag känner mig jättenöjd med min placering och ser verkligen fram emot de kommande månaderna!
 
Tänkte också nämna en lite lustig grej som inträffade igår. Vi i familjen satt ner och kvällsfikade lite när min mamma frågade mig "Vad vill du ha som din sista måltid?".
HALLÅ, jag ska väl inte dö, eller??? 
Rolig som hon är, min mamma, började hon sedan dra lite olika förslag på maträtter. De två första var "mammas lasange" och "svenska köttbullar". Nu fick alltså dessa klassiska maträtter nya namn bara för att den sista måltiden ska vara lite extra speciell. Jag vet inte vad som flög i henne. Nu har jag dock ätit den sista måltiden och det slutade med mammas lasange, ändå. Men gott var det!
 
Lika redo som den färdigpackade väskan ser ut att vara, är jag. Det här kommer bli grymt. Nu: kör vi!
 

Vi måste prata

Publicerad 2013-08-05 18:13:13 i Allmänt,

Även om det nu inte är långt kvar till avresan och vi alla är på bra humör, så måste vi ta en minut och tala lite allvar. Faktum är att jag inte vet hur bloggens framtid kommer att se ut när jag väl är på plats. Jag kommer troligtvis att dra ner lite på uppdateringsfrekvensen, men förhoppningsvis så kommer kvalitén på inläggen att öka. Min ambition är självklart att skriva regelbundet, men jag har ju som bekant inte den blekaste aning om hur vardagen kommer att se ut. Framtiden är omöjlig att förutspå, så det återstår att se, helt enkelt.
 
Med två dagar kvar i landet lagom så har jag idag ätit lunch med hela familjen, sagt hejdå till min äldsta lillasyster som idag for iväg för att fjällvandra och ikväll så har jag planerat att säga farväl till mina närmaste vänner genom ett traditionellt pizzeriabesök. 
 
Om jag har någon ny, fin bild att bjuda på? Jag önskade att det vore så. Istället får det bli en klassiker! Kanske kan jag se tornet från flygplanet när det går ner för mellanlandning? Vem vet!?
 
 
 
 

55 timmar

Publicerad 2013-08-04 23:55:00 i Allmänt,

Dagarna präglas av förberedelser. Packningen är i princip färdig, jag har ytterligare några plagg som ska tvättas och packas ner, några till presenter som ska fixas. Det är mycket småsaker som man plocka med sig, men jag är duktig på att säga nej. Den stora resväskan väger just nu 15,6kg, så övervikt ska nog inte vara något problem (den får väga 23kg). Papper ska ses över. Alla dessa papper. Papper som ska till incheckningen, immigration, AFS, skolan men även papper som jag ska behålla själv.
 
Igår, lördag, så hade jag bjudit in mina närmaste vänner och alla härliga klasskamrater till en liten sammankomst i min trädgård, något som var tänkt att likna ett avskedsparty. Lite korv, hemlagad potatissallad och tzatziki samt bröd och en stor nypa gott snack gjorde det ändå till en, åtminstone för mig, minnesvärd kväll. Jag hoppas att det blir lite tomt i klassen utan mig. För det kommer det att bli i mig, i alla fall. Lite tomt i mig utan klassen.
Tack till alla som tog er tid att titta förbi!
 
 
 
 

Hej och hå

Publicerad 2013-08-02 11:35:00 i Allmänt,

Antalet dygn kvar tills jag är på resande fot är nu lika stort som antalet fingrar på min vänsterhand. Spännande, eller bara skrämmande? Förväntansfull? Nervös? Lite av varje, tror jag. Jag skriver "tror" just för att jag inte vet. Det är svårt att sätta ord på något som känns så overkligt. Att jag inte kommer vandra på svensk mark under de kommande 11 månaderna är en surrealistisk tanke. Nåväl, nog med nonsens. Jag måste sluta inleda mina inlägg med svammel.
 
Min packlista håller på att kompletteras förfullt och snart så står nog allt med (även om jag kommer på något nytt var femte minut). Som tidigare känt har jag lite väl mycket med tid då jag inte gör något vettigt, vilket medför att packlistan har utvecklats ytterligare ett steg. Men hur ser då denna omtalade packlista ut? Ta er en titt, själva. Ni finner den här.
 
 
Om exakt fem dygn sitter jag och väntar på Charles de Gaulle, utanför Paris och väntar på planet till New York.

Jag vill ha en simpel ryggsäck, som bara funkar

Publicerad 2013-08-01 12:50:00 i Allmänt,

Så tänkte jag. Därför köpte jag en! 200kr fattigare, men nu vet jag i alla fall vart jag ska förvara mitt handbagage. En nämnvärd detalj är att hela ryggsäcken kan vändas ut och in, och pressas ner i facket på ryggen. Praktiskt, och kul.
 
Nykär?

Lite om mig

Min profilbild

Axel

Jättesnäll och ganska snygg 20-åring. Just nu i gymnasieskolans slutfas och till hösten har jag ambitionen att börja studera vid KTH i vår huvudstad. Läsåret 2013/2014 befann jag mig i Alabama, USA för ett år som utbytesstudent. Organisationen som jag åkte med var AFS (rekommenderas). Kvar finns bloggen, späckad med bilder och tankar. Allt från grundläggande förberedelser till hemresan. Håll till godo!

Mina senaste inlägg

Kategorier

Arkiv