Axel - i Alabama som utbytesstudent 2013/2014

Decemberanalys

Publicerad 2012-11-30 22:01:24 i Allmänt,

Hej, idag är det fredag och det betyder... att det snart är en ny vecka! Nej, ännu värre. Redan imorgon är det ny månad. Jag har bara hunnit blinka typ fyra gånger sedan i augusti, och nu är det december. Det innebär alltså minusgrader, snö, julgranar och tomtar, ledighet och för min del även en visit till Paris! Hur ska jag hinna med allt detta på en månad? Har jag tur så kanske minusgraderna stannar någon månad extra. Å andra sidan är det väl inget att oroa sig för nu, i skrivande stund finns det fortfarande 120 härliga novemberminuter kvar att njuta av.
 
Fick mail från AFS i måndags. De hade haft en genomgång av de sökandes val av ankomstflygplatser så nu är det bekräftat, det blir New York för min del! Härligt att det är bestämt, nu kan jag ju börja fantisera lite. Kommer jag att bli placerad mitt i bibelbältet, eller kanske mer norrut? Tänk om jag hamnar i närheten av Boston, då kanske jag kan få välja att studera på MIT eller Harvard istället för på High School! Det hade vart något. Lite synd bara att de inte läser ansökningarna så länge man inte har en IQ högre än 2000.
 
Detta leder mig helt och hållet in på rätt spår med tanke på vad jag hade tänkt att berätta härnäst. Som jag nämnde för ett par veckor sedan så skrev jag högskoleprovet, och nu har de rättat färdigt alla deltagares prov. Jag hade först inte tänkt att skriva om det här, men samtidigt så tänker jag att detta är något som jag hade velat läsa om, om jag hade läst min egen blogg... Hur som helst, det gick sådär och jag fick 1,25 i betyg. Det kanske inte säger så mycket, men snittet låg på 0,91. Jag bifogar lite statistik i slutet av inlägger ifall någon skulle vara intresserad. 
 
Jag är inte helt hundra på hur jag vill dela med mig av de erfarenheter som jag fick med mig hem från Afrika, men  på något sätt tänker jag dela med mig. När det blir återstår att se. Ett bildlöst inlägg tål jag dock inte, så här kommer en bild på mig och en liten unge som bodde tillsammans med sin stooora familj i en liten by där husen var hyddor som bestod av lerväggar och grästak.
 
 
 
Hej, nu bjuder jag på den bästa julmusiken som jag känner till.

Från ett land till ett tredje

Publicerad 2012-11-21 21:45:42 i Allmänt,

Hej!
 
Nu är jag äntligen hemma från min lilla Afrikaresa. Jag väljer att använda "äntligen" då jag är trött som en sten efter att ha varit på resande fot i 30 timmar. Men vad jag har upplevt! Mitt huvud är fullt med intryck och känslor. Jag planerar att skriva ett långt och saftigt inlägg om allt jag har upplevt. Eller så ska jag dela upp det i olika delar. Svag beslutsångest.
 
Under min visit vid de sydligare breddgraderna så har det hänt lite på utbytesfronten. Gillar förrästen inte att skriva "utbytesfronten". Det känns alldeles för klichéartat. Men nej, nu ska jag berätta. Jag hittade en wifizon där jag kunde läsa mina mail och blev glad då jag hade fått mailet från AFS som sa att jag var godkänd som utbytesstudent, och även ett till mail från AFS angående regionsvalet. Kanske är det fel att kalla de för regioner, då det stod "önskemål om ankomstflygplats" i mailets ämnesrad. Men eftersom jag nu har fått mailet tänker nu berätta hur jag har rangordnat de olika regionerna som jag har att välja emellan.
 
För att skapa lite klarhet så saxar jag ut vilka delstater som hör till vilken ankomstflygplats från .pdf:en som var bifogad i mailet:
 

Seattle (SEA)
Alaska, Idaho, Montana, Oregon, Utah, Washington, Wyoming

Chicago (ORD)
Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, South Dakota,
Wisconsin

Houston (IAH)
Arkansas, Kansas, Louisiana, Oklahoma, Texas

New York City (NYC)
Alabama, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Florida, Georgia, Kentucky, Maine, Maryland,
Massachusetts, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Ohio,
Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Virginia, West Virginia

Los Angeles (LAX)
Arizona, California, Colorado, Hawaii, Nevada, New Mexico

 

Ja, jag tänker gå rakt på sak. Jag rankade flygplatserna enligt följande:
 
1. New York
2. Los Angeles
3. Chicago
4. Houston
5. Seattle
 
Kan tyvärr inte motivera mitt val på något vettigt sätt, det ända tipset jag kan ge om någon står inför ett liknande val är att inte hänga upp sig allt för mycket på valet, det är trots allt du du själv, din värdfamilj, dina nya vänner och din skola som kommer göra ditt år till något att tänka tillbaka på. Inte om det stog 25° eller 5° på termometern utanför fönstret.
 
 
Jag bjuder på en bild från Afrika som avslutning på inlägget. På min rygg har jag en apa som äter jordnötter. Snitsigt. Jag utlovar mer och roligare afrikabilder till de som återvänder till min blogg inom snar framtid!

Afrika samt lite Nordamerika

Publicerad 2012-11-11 10:52:00 i Allmänt,

Om ni vill finna er i en afrikansk stämning rekommenderar jag att ni lyssnar på den här låten samtidigt som ni läser inlägget.

Hej,

Jag är rädd för att bloggen kommer att eka tomt under de tio kommande dagarna eftersom jag ska ut och flyga. Tisdag morgon sätter jag mig på ett plan mot Gambia, det minsta landet i Afrika, som till ytan är lika stort som Skåne! Jag ser fram emot resan då det inte är en ligga-på-stranden-och-äta-glass semester, utan istället så skulle jag kunna kalla det för en studieresa. För att ni ska förstå hela sammanhanget så får jag börja från början:

För ett par år sedan när min mormor gick i pension efter en livslång lärarkarriär så blev hon erbjuden att vara en del i ett utbildningsprojekt i just Gambia. Projektet gick ut på att förbättra läskunnigheten i landet, och för att göra detta har min mormor tillsammans med resten av projektgruppen arbetat med att ta fram olika läromedel (främst böcker) som används i några av landets skolor. Under projektets gång så har min mormor varit i landet vid flera tillfällen, men nu så är projektet inne i sin sista fas och det är dags att utvärdera resultatet. Detta blir troligtvis hennes sista resa till Gambia och då ville hon ge släkt och vänner möjlighet att följa med och möta landet, så nu flyger vi snart, en liten grupp på cirkus 15 personer till Afrikas västkust för att få en unik inblick i hur afrikanerna har det i sin vardag. Förhoppningsvis kan jag när jag är hemma igen bjuda på lite härliga bilder relaterat till det jag har varit med om.

Om jag skulle ta och nämna något USA-relaterat så kan jag berätta att jag har fått reda på mitt språktestsresultat, och det gick bra. Jag hade fått 73 av 74 på hörförståelsen och 67 av 71 på läsförståelsen, så jag klarade det med god marginal. I mailet med resultatet skrev de också att de skulle återkomma inom snar framtid angående regionsvalet. Om regionerna ser ut så som jag tror att de gör, så kan jag med stor säkerhet säga att jag kommer att välja östkusten, det vill säga att jag kommer hamna i någon av de delstaterna som ligger till nedanför den lila linjen: 

Kattdebatt

Publicerad 2012-11-05 21:15:02 i Allmänt,

Ett bra tips på något underhållande kan vara att ge sig in i meningslösa diskussioner på Facebook. I och för sig så hade jag inte någon direkt motståndare i detta fallet, men det var roligt ändå. Ha en bra måndag!
 

Ett stycke blogg

Publicerad 2012-11-04 20:31:00 i Allmänt,

Jag vet inte om det är vettigt att skriva om saker som jag har gjort eller som hänt mig, om det inte går att vinkla det till något roligt eller intressant. Antagligen så hade jag inte tyckt om att läsa det själv. Så länge det inte kommer packeterat i ett välformulerat och styckeindelat inlägg.
Bloggångest? Kanske.
 
Vad har jag gjort under lovet? Inte speciellt mycket. Gick ut hårt från början med högskoleprovet, vilket känns som att det var ett bra tag sen nu. Även om det bara har gått en vecka...
Dagarna har till stor del spenderats hemma med datoranvändning men även en del läxläsning, eftersom jag skall vara ledig sju skoldagar inom snar framtid så har jag arbetat lite hemma i förebyggande syfte. Utöver dessa aktiviteter så har jag också ätit ute ett par gånger med syskon och kompisar, gott!
 
... och på tal om aktiviteter så har jag ägnat ett par timmar åt att löpträna under lovet. Jag tänkte att "nu har jag inte mycket för mig, så jag kan planera en hård träningsvecka", och det gjorde jag! Eller... hård och hård. Det har inte varit något extremt, men jag bestämde mig i måndags för att jag skulle springa 5 av 7 dagar och det var nätt och jämt att jag slutförde det. Det kändes tungt att dra på de slitna och smutsiga skorna för att ge sig av, men jag lyckades att avverka 10.5km med en hygglig kilometertid!
 
 
Angående bloggens utseende så har jag försökt att förbättra den lite med hjälp av att ladda ner olika stilmallar men det slutar alltid med att jag återvänder till "Silentium" (det nuvarande temat). De andra håller inte måtten helt enkelt. Men något jag märkte när jag bläddrade runt var det stora tomrummet mellan inläggen. Om någon vet var jag kan fixa till det så är du välkommen att skriva ett litet tips. 
 
 
Nu: Kvällsfika!

Höstlovstankar och slep-test

Publicerad 2012-11-01 00:16:00 i Allmänt,

Å nu så har äntligen halva lovet passerat. Jag kan tyvärr inte erkänna att jag uppskattar ledigheten speciellt mycket. Jo, visst, det är skönt att ha en vecka där man inte blir nedtryckt av läxor och prov, men samtidigt så bildas det ett tomrum i vardagen. Jag är inte världsbäst på att sysselsätta mig själv, och då är det skönt att skolan finns där. Som ett givande tidsfördriv, intellektuellt - men inte minst socialt. Jag gillar att vara omringad av folk och ha möjlighet att mingla runt och konversera lite här och där.
 
Hm, det där blev kortfattat. Det känns som om mycket information har gått förlorad om man jämför den ursprungliga tanken med den slutgiltliga produkten (textstycket ovan). Trots det så hoppas jag att jag har lyckats förmedla en någolunda klar bild av vad jag går och tänker såhär på höstlovet.
 
Nu tänkte jag berätta om något konkretare: Jag har gjort mitt slep-test! 
Va? Vad är slep-test? Det är språktestet (som jag tidigare nämnt här.) som USA kräver att utbytesstudenter ska göra så att de har koll på att man inte är helt dum i huvudet, vad gäller språket dvs. Annars finns det inga som helst kunskapskrav för att få ansöka om att åka iväg!
 
I allafall så bestod det av två delar, en hörförståelse, (74 uppgifter) och en läsförståelse, (71 uppgifter). Bägge delarna var mycket enkla. En uppgift på hörförståelsen kan t.ex. vara att man får se en bild och sedan höra fyra olika beskrivningar (A, B, C, D) och där efter så ska man välja vilken beskrivning som passar bäst till bilden. Mycket enkelt. Så om det nu är någon som läser detta och har ett slep-test framför sig, var inte orolig. Hur enkelt som helst. 

Lite om mig

Min profilbild

Axel

Jättesnäll och ganska snygg 20-åring. Just nu i gymnasieskolans slutfas och till hösten har jag ambitionen att börja studera vid KTH i vår huvudstad. Läsåret 2013/2014 befann jag mig i Alabama, USA för ett år som utbytesstudent. Organisationen som jag åkte med var AFS (rekommenderas). Kvar finns bloggen, späckad med bilder och tankar. Allt från grundläggande förberedelser till hemresan. Håll till godo!

Mina senaste inlägg

Kategorier

Arkiv